Popularne namirnice koje bi trebalo da izbegavate (i držite što dalje od sebe!)

Foto: Profimedia

Donosimo vam spisak popularnih namirnica koje su, iako poseduju primamljiv ukus i aromu, zapravo veoma nehranljive, nezdrave i blago toksične.

Ako se trudite da jedete zdravo i pazite na ishranu, sigurni smo da izbegavate neke namirnice poput fast fooda, ali postoje i one za koje možda ne biste rekli da su nezdrave pa ih i dalje ih konzumirate. 

Brza hrana, slatkiši i druge namirnice bogate šećerom sigurno nisu na vašem jelovniku ako pazite da se hranite zdravo, ali nezdrave namirnice vrlo lako se mogu naći u vašem organizmu ako konzumirate neke od ovih pet iznenađujućih namirnica. 

Naravno nećemo vam reći da ove namirnice ne smete jesti jer znamo da je sve u meri pa je na vama da sami odlučite.

Voćni sok

Iako su mnogi od nas odrasli pijući različite vrste voćnih sokova danas se sve više podiže svest o njihovoj nezdravoj strani. Uvek svi misle da su gazirana i energetska pića nezdrava, a sok smatraju zdravijom opcijom. Potpuno su u krivu jer čak i ako na soku piše da je 100% prirodan on može da sadrži čak 36 grama šećera u jednoj čaši što je jednako jednoj krofni s čokoladnim prelivom. Voćni sok sadrži i zloglasnu fruktozu, koja je povezana s razvojem visceralnog masnog tkiva, odnosno to je masnoća koja se nakuplja oko važnih organa na predelu trbuha.

Krem dodatak za kafu  

S obzirom na to da smo narod koji jako uživa u ispijanju kafe, sigurno veliki procenat ljudi u nju stavlja mleko u prahu, ili krem poznatiji pod imenom belilo za kafu koje ovaj napitak pretvara u kremasti dezert. Da, dobro ste pročitali, uz ovaj sastojak, kafa postaje dezert pun praznih kalorija. Belilo za kafu najčešće sadrži titan dioksid, isti sastojak koji sadrže kreme za sunčanje, a može prouzrokovati oštećenje jetre. Uz taj zlokoban sastojak, belila za kavu sadrže i velike količine trans masti koje mogu dovesti do povišenog holesterola.  

Kokice iz mikrotalasne pećnice 

Iako kokice često navode kao zdraviju grickalicu, one iz mikrotalasne pećnice najbolje je izbegavati. Brojne vrste takvih kokica sadrže trans masti i diacetil, hemikaliju koja razgrađuje stanice koje štite naš mozak. Držite se kokica pečenih drugačijim tehnikama, kada iz čistih zrna dobijete kokicu ne morate se brinuti i možete ih slobodno grickati. 

Prelivi za salate 

Salate se uvek nalaze na popisu zdravih namirnica i tu nemamo prigovora dok god ih aromatizujete sa maslinovim uljem,sirećom ili limunovim sokom, ali kada posegnete za kupovnim preliva za salate, prešli ste u domen nezdravog. U prelivima se krije brdo nezdravih sastojaka, od šećera do zgušnjivača i zašto bi zdrave sirove namirnice zagadili nečim takvim? 

Dezerti iz restorana

Nismo iznenađeni da su deserti na spisku, ali nas je iznenadio razlog. Osim šećera, praznih kalorija i masnoća koje se nalaze u dezertima, u restoranskim verzijama možemo pronaći i velike količine natrijuma koji omogućuje desertima da duže ostanu sveži. Velike količine natrijuma mogu povećati krvni pritisak i rizik od moždanog udara, problema sa srcem i bolesti bubrega.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...