Ako ste i vi u ovom trenutku pogrbljeni iznad laptopa, niste jedini. Izračunajte koliko vremena provodite na ovaj način, osam sati dnevno, pet dana u nedelji! Možda j eioak bolje da prekočite računanje i bacite pogled na ove joga poze koje će pomoći da se posledice nastale po vašu kičmu nestanu.

Koliko ste puta čuli ono "Ipsravi se" ? Ali kao i većina, niste to shvatili ozbiljn, već ste se samo na trenutak ispravili. Veliki broj ljudi koji veći deo dana provodi sedeći nad kompjuterom, ima bolove u gornjem delu leđa i uopšte nisu svesni u kojoj meri im vežbe za pravilno držanje mogu pomoći i smanjiti ove bolove.

Pravilno držanje nije važno samo zbog dobrog izgleda, ono podstiče i rad metabolozma i podiže nivo energije. Dok nepravilno držanje usporava cirkulaciju, kojom može uzrokovati čak i glavobolju.

Da biste sprečili ove nuspojave, počnite sa praktikovanjem ovih joga poza koje će vam pomoći za samo nekoliko nedelja.

Poza vrana

Ovo je odlična vežba balansa za početnike. Vežbu započnite dole u pozi na četiri noge, a potom noge pomerite do ruku. Prebacite težinu celog tela na ruke i na nadlaktice naslonite kolena. Ovom pozom jačate mišiće nadlaktice i zglobove ruku.

Divlja poza

Započnite vežbu sa izdizanjem na stranu, dočekajte se levom rukom i počnite podizati desnu nogu preko leve. Savijte desno koleno, a potom nogu spustite na pod. Rotirajte desnu ruku i rame u otvorenu poziciju. Ova poza pomaže učvršćivanju kvadricepsa, jačanju ramena i gornjeg dela leđa.

Uzvišen borac

Vežbu započnite pozom u širokom raskoraku s levom nogom napred. Podižite desnu ruku dok rotirate levo rame i ruku ka zadnjoj strani desne noge. Blago savijte desno koleno, a levom rukom posegnite za desnom nogom. Desnom rukom savijte se prema nazad. Ova poza odlična je za donji deo leđa, kukove, grudi i ramena.

Polumesec

Raširite noge u raskoračnom stavu, a potom jednu nogu savijte prema napred i polako težinu tela prebacite na prednju nogu. Istovremeno drugu nogu podignite u vazduh i rukom dodirnite pod. Zastanite u tom položaju. Ova poza odlična je za zglobove, ramena i mišće.

Obrnuti plesač

Stanite pravo u blago raskoračnom stavu, počnite da se savijate u kukovima ka nožnim prstima. Kada se savijte skroz do dole suprotnom rukom uhvatite suprotnu nogu i počnite da se dižete, dok drugu ruku držite u vazduhu. Ova vežba odlična je za kukove, ramena, grudi i mišiće abdomena.

Most sa jednom nogom u vazduhu

Započnite pozu ležeći, a potom se podignite rukama i nogama u most. Dok se lagano izdižete, jednu nogu podignite u vazduh. Ova joga poza odlična je za mišiće leđa, kukova, ramena i abdomena.

Jednonoga chaturanga

Iz položaja skleka pritisnite dlanove o pod i podignite desno koleno prema nosu. Ispružie desnu nogu u jednonogi sklek. Spustite nogu do druge i podignite se rukama što više u vazduh. Ova poza odlična je za tricepse, kvadricepse i mišiće abdomena.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija