Kao što nam je svakodnevni život nezamisliv bez bez pranja zuba i tuširanja, tako i vežbanje treba postati deo naše mentalne i fizičke higijene. Makar vežbali samo 15 minuta.

Smatra koordinatorka fitnes centra i diplomirani nutricionista, Marija Andrijašević.

"Svi dolaze da vežbaju zarad izgleda, ali oni koji u tome istraju otkriju sasvim novi svet bez koga im život postane nezamisliv. Recimo, žene koje redovno odlaze na časove plesa prvenstveno uživaju u tome, a usput gube i kilograme. Motivacija je presudna! " , kaže Marija.

Istraživanja američkih motivacionih psihologa pokazuju da se većina žena odlučuje za vežbanje iz pogrešnih razloga. One koje to čine samo ne bi li smršavile, odustaju čim shvate da presporo gube kilograme.

Ako trening doživljavamo kao vrstu svojevrsne kazne zbog toga što smo se udebljali, logično je da fitnesu pristupamo sa toliko neugodnosti, kao vrsti "savremenog korseta".

"Smisao vežbanja je menjanje čitavog mentalnog sklopa. Ljudi su uglavnom neinformisani, ali mršavljenje počinje za stolom. U procesu gubljenja kilograma čak 70% zavisi od pravilne ishrane, a svega 30% od fizičke aktivnosti" , objašnjava Marija.

"Žene smatraju da su na dijeti ako uopšte ne konzumiraju ugljene hidrate, a zapravo se izgladnjuju. Naime, pravi smisao i prevod reči dijeta označava biranje onoga što bismo trebali jesti. Potrebne su tri nedelje učestalog vežbanja ne bi li organizam uopšte počeo sagorevati masti. Zato mora postojati ravnoteža između svih faktora, od ishrane do fizičke aktivnosti. Gojazne osobe koje misle da će izgubiti kilograme ukoliko samo budu vežbali, bez regulisanje jelovnika, imaju nerealna očekivanja. Kada stratujete sa treningom, uvodite jednu po jednu promenu, a ne sve odjednom. I nemojte se obeshrabriti ako vaga u stratu ne pokaže manju cifru. To samo znači da su mišići postali prokrvljeniji i da im se volumen povećao." tvrdi ova 36 -godišnja fitnes instruktorka koja fitnes podučava već 15 godina.

Izvor: Elle.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija