Svi smo svesni kako kako ispijanje pića koja sadrže kofein i velike količine šećera prije spavanja može uzrokovati nesanicu.

A jeste li znali da postoje napici koji imaju potpuno suprotan efekt te, osim što mogu popraviti san, regulišu nivo šećera u krvi i ubrzavaju sagorevanje masnoće u telu?

Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan uticaj na stanje našeg organizma. Upravo zbog toga, nenaspavanost je usko povezano s gojenjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonskim promenama, lošim raspoloženjem, kao i porastom nivoa šećera u krvi.

Osim stresa i bolesti, na san utiču i naše svakodnevne navike u ishrani, posebno hrana i piće koje konzumiramo pre odlaska na spavanje. I dok nas neki napici drže budnima i nikako nisu preporučljivi pre spavanja, drugi imaju potpuno suprotan učinak te, osim što mogu popraviti san, jačaju mišiće, regulišu nivo šećera u krvi, i ubrzavaju sagorijevanje masnoće....

Zato vam predstavljamo 3 napitka uz koje lakše možete doći do toliko željenog cilja - gubitka viška kilograma.

Mleko

Mleko se od pamtiveka koristilo kao svojevrstan "lek" za spavanje. Osim na decu, čaša mleka ima utiaj i na odrasle. Mleko pomaže da brže zaspite i spavate bolje, a bolji san znači i manja želja za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mleka koji se sporo razgrađuju i tako 'hrane' mišiće, a ne masno tkivo.

Rezultat: Brži metabolizam i lakši gubitak masnog tkiva.   

Čaj od kamilice

Šolja tople kamilice pre spavanja deluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak podstiče stvaranje glicina - neurotransmitera koji opušta nervni sistem i deluje poput blagog sedativa. Pored toga, čaj od kamilice pre spavanja reguliše i telesnu temperaturu te nam tako pomaže da se brže i bolje 'ušuškamo' u san, ali i reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno ako želite smršati.

Rezultat: Opuštenije telo, mirniji duh i brži metabolizam.

Sok od grejpfruta

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti pre spavanja, sok od grejpfruta zaista je izuzetak. Samo jedan decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tokom noći sagorevate masnoću iz tela. Ovaj gorki napitak reguliše biološki dnevni ritam, a antioksidansi iz grejpfruta belu masnoću koja sakuplja kalorije pretvara u smeđu masnoću koja troši kalorije.

Rezultat: Pojačan osećaj energije, pojačana potrošnja kalorija i smanjenje masnog tkiva.

Izvor:zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija