Sama pomisao da se bliži period kada moramo da na sebe navučemo kupaće kostime, nagovara čak i najveće gurmane među nama da pokušamo da se držimo drugačijeg plana ishrane.

I dok su se tehnike za postizanje mršavijeg izgleda menjale tokom decenija, opšta ideja je ostala manje-više ista. 

Ako se vratimo unazad u tridesete godine dvadesetog veka prisetićemo se kako su dame kombinovale tri obroka sa niskokaloričnim grejfrutom. U skorije vreme, jedan od popularnih načina za postizanje vitkog izgleda krije se na dnu flaše soka, ili u dobro poznatim alkalnim dijetama.

Ali idemo redom:

(Kada izostanu rezultati: 10 znakova da držite pogrešnu dijetu)

1920 - Pušenje

Zahvaljujući ženskom pokretu za oslobađanje, dame su 1920. godina ostvarile svoja nova prava ali i uživanja u slobodi, a jedno od njih predstavlja konzumacija cigareta - ono što se nekada smatralo isključivo muškom praksom.

Duvanske kompanije su iskoristile marketinški potez koji je bio usmeren ka novim korisnicima, koji su oduševljeno prihvatili cigarete jer, kako je navedeno iz kompanije, cigarete smanjuju apetit.

Posegnite za Lucky, umesto za Candy (slatkišem), bila je reklamna poruka Lucky Strikea, iz 1928. godine koja objašanjava da pušenje cigarete održava liniju vitkom.  

Foto: Profimedia

1930 - Jedan grejpfrut na dan

Samo deceniju kasnije, došlo je vreme za novu dijetu. Sada su naglo citrusi dostigli svoju popularnost s obzirom da u velikoj meri utiču na sagorevanje masti. Za najbolje postizanje rezultate, bilo je potrebno brojati kalorije: tri proteinska obroka i pola grejprfruta na dan. Iako su je mnoge poznate dame rado praktikovale, ova dijeta zbog niske kaloričnosti i strogih obroka je brzo dovela do neuhranjenosti. 

1940 - Kajenski koktel

Stanley Burroughs koji se zalagao za aleternativnu medicinu uveo je dijetu koja se zasnivala na ograničenoj ishrani koja je trajala od 10 do 45 dana a bazirala se na koktelu od limuna, javorovom sirupu, vodi i kajenskom biberu za detoksikaciju jetre i smanjivanje telesne mase.

Poznata pod nazivom “master čišćenje”,  ova ekstremna dijeta sa restriktivnim smanjivanjem unosa kalorija mogla je da se kombinuje sa detoks čajevima i slanom vodom, koji mogu da poboljšaju dejstvo.

Ona je nakon 1940. godine doživela svoje moderno oživljavanje, skoro sedam decenija kasnije, delimično zahvaljujući Beyonce koja je otkrila da je koristila ovaj metod kako bi smršala za ulogu u filmu Dreamgirls, iz 2006. godine. 

Foto: Profimedia

1950 - Moć kupusa

Supa od kupusa je postala veliki hit 1950. godina dvadesetog veka, a obožavale su je domaćice koje su želele da smanje svoj obim struka. Uz tvrdnju da će ovo čudo od supe smanjiti telesnu težinu za nedelju dana, dame su počele da konzumiraju ovu vegeterijansku supu, tri do četiri puta dnevno. Nažalost, smanjen unos poretina i nizak nivo kalorija su izazivali vrtoglavicu, a studije su pokazale da smanjenje težine je zapravo gubitak vode, a ne masti.

1960 - Sistem bodovanja

Sada je došlo vreme za potpunu zamenu brojanja kalorija sa sistemom bodovanja koji se odnosi na uhranjenost. Nedavno je Oprah Winfrey rekla da će skupljati bodove do kraja svog života. Iako je merenje i ograničavanje unosa hrane slično kao i kod svake druge ishrane, kontrolisanje obroka dolazi sa oslobađanjem osećaja straha, stida i slabosti, a tome u velikoj meri pomažu grupni sastanci.

Foto: Profimedia

Pročitajte koje su dijete obeležile sedamdesete, osamdesete, devedesete i 20. vek >>>

PageBreak

1970 - Mala čarobna pilula

Pronalaženje dobrog kalulatora za postizanje idealne telesne težine se u 1970. godinama odnosila na čarobnu pilulu. Posle Drugog svetskog rata, vojnici su prijavili da su njihovi amfetamini (recepti koje su dobili kako bi ih održali budnim) imali sporedne efekte za smanjivanje apetita, te su ubrzo ovu pilulu počeli da koriste ljudi koji su želeli da smanje nekoliko kilograma.

Na početku osme decenije koristila se efedra (kombinacija efedrina i kofeina) koja je kasnije zamenjena fen-fen pilulom (kominacija fenfluramina i fentermina). Iako su obe pilule smanjivale osećaj gladi, one su ujedno izazivale hipertenziju, moždani udar i srčane bolesti zbog čega su, devedesetih godina dvadesetog veka, povučene sa tržišta.

1980 - SlimFast groznica

Iako se pojavio 1977. godine, fenomen poznat pod nazivom SlimFast dostigao je svoju enormnu popularnost osamdesetih godina 20. veka. Slim Fast je bio dostupan u obliku praha sa ukusom čokolade, vanile i jagode, koji je trebao da se meša sa mlekom niske masti.

Uz prateću reklamu koja je glasila: "šejk za doručak, šejk za ručak i onda normalna večera", SlimFast je postavio temelje za kasnije pojavljivanje smoothie napitaka i sokova za detoksikaciju i čišćenje organizma koji su zaživeli tokom 2000. godina. 

Foto: Profimedia

1990 - Protivljenje ugljenim hidratima

Nije trebalo mnogo vremena da prođe, da se za glavnog neprijatelja sa slatkiša pređe na ugljene hidrate. Atkinsova dijeta je pronašla fanove u vidu slavnih ličnosti koji su uskoro ubedili mase da izbegavaju složene ugljeno hidrate po svaku cenu, i da se okreću proteinima koji održavaju težinu. 

2000 - Tečnost koja život znači

Smatrajući da je dnevni unos povrća mnogo lakši aki se konzumira u tečnom obliku, "tečnost koja čisti" dostigla je vrhunac popularnost u poslednjih nekoliko godina. Za nekoliko dana do nekoliko nedelja, korisnici dijete konzumiraju sveže isceđeno povrće koje pruža telu dovoljan broj vitamina i minerala, i utiče na smanjivanje telesne mase.

Foto: Profimedia

2010 - Praistorijska dijeta

Ako se osvrnemo u nedaleku prošlost, setićemo se da je 2012. godine obnovljeno interesovanje za Paleo dijetu koja se temelji na praistorijskom vidu ishrane sveže hrane, koju su sprovodili naši drevni preci. Mleko, žitarice, šećer, mahunarke, obrađeno ulje, so, alkohol i kafa su zanemareni, i umesto toga Paleo dijeta nalaže da konzumiramo povrće, voće, orahe, meso i ribu. 

Danas - Dobro izbalansirani obroci

Uz sav fokus na zdravlje, vaša pH vrednost nikada nije bila bliže posmatrana. Alkalne dijete prilagađene su da se uspostavi ravnoteža kiselosti vašeg tela, te je zabranjeno konzumirati meso, svu živinu, sir i žitarice, i tvrdi se da pozitivno utiče na zdrave kosti i urinarni trakt. U alkalne spada voće, povrće i probiotik koji stvara optimalno okruženje za razvoj zdravih bakterija, koje mognu da pomognu varenju. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija