Istorija dijeta prema dekadama: 11 pravila ishrane koji su obećavali vitkost

Foto: Instagram / marilynmonroe

One su se smenjivale, međusobno preplitale, ali i vraćale iz prošlosti u nešto izmenjenom obliku....

Sama pomisao da se bliži period kada moramo da na sebe navučemo kupaće kostime, nagovara čak i najveće gurmane među nama da pokušamo da se držimo drugačijeg plana ishrane.

I dok su se tehnike za postizanje mršavijeg izgleda menjale tokom decenija, opšta ideja je ostala manje-više ista. 

Ako se vratimo unazad u tridesete godine dvadesetog veka prisetićemo se kako su dame kombinovale tri obroka sa niskokaloričnim grejfrutom. U skorije vreme, jedan od popularnih načina za postizanje vitkog izgleda krije se na dnu flaše soka, ili u dobro poznatim alkalnim dijetama.

Ali idemo redom:

(Kada izostanu rezultati: 10 znakova da držite pogrešnu dijetu)

1920 - Pušenje

Zahvaljujući ženskom pokretu za oslobađanje, dame su 1920. godina ostvarile svoja nova prava ali i uživanja u slobodi, a jedno od njih predstavlja konzumacija cigareta - ono što se nekada smatralo isključivo muškom praksom.

Duvanske kompanije su iskoristile marketinški potez koji je bio usmeren ka novim korisnicima, koji su oduševljeno prihvatili cigarete jer, kako je navedeno iz kompanije, cigarete smanjuju apetit.

Posegnite za Lucky, umesto za Candy (slatkišem), bila je reklamna poruka Lucky Strikea, iz 1928. godine koja objašanjava da pušenje cigarete održava liniju vitkom.  

Foto: Profimedia

1930 - Jedan grejpfrut na dan

Samo deceniju kasnije, došlo je vreme za novu dijetu. Sada su naglo citrusi dostigli svoju popularnost s obzirom da u velikoj meri utiču na sagorevanje masti. Za najbolje postizanje rezultate, bilo je potrebno brojati kalorije: tri proteinska obroka i pola grejprfruta na dan. Iako su je mnoge poznate dame rado praktikovale, ova dijeta zbog niske kaloričnosti i strogih obroka je brzo dovela do neuhranjenosti. 

1940 - Kajenski koktel

Stanley Burroughs koji se zalagao za aleternativnu medicinu uveo je dijetu koja se zasnivala na ograničenoj ishrani koja je trajala od 10 do 45 dana a bazirala se na koktelu od limuna, javorovom sirupu, vodi i kajenskom biberu za detoksikaciju jetre i smanjivanje telesne mase.

Poznata pod nazivom “master čišćenje”,  ova ekstremna dijeta sa restriktivnim smanjivanjem unosa kalorija mogla je da se kombinuje sa detoks čajevima i slanom vodom, koji mogu da poboljšaju dejstvo.

Ona je nakon 1940. godine doživela svoje moderno oživljavanje, skoro sedam decenija kasnije, delimično zahvaljujući Beyonce koja je otkrila da je koristila ovaj metod kako bi smršala za ulogu u filmu Dreamgirls, iz 2006. godine. 

Foto: Profimedia

1950 - Moć kupusa

Supa od kupusa je postala veliki hit 1950. godina dvadesetog veka, a obožavale su je domaćice koje su želele da smanje svoj obim struka. Uz tvrdnju da će ovo čudo od supe smanjiti telesnu težinu za nedelju dana, dame su počele da konzumiraju ovu vegeterijansku supu, tri do četiri puta dnevno. Nažalost, smanjen unos poretina i nizak nivo kalorija su izazivali vrtoglavicu, a studije su pokazale da smanjenje težine je zapravo gubitak vode, a ne masti.

1960 - Sistem bodovanja

Sada je došlo vreme za potpunu zamenu brojanja kalorija sa sistemom bodovanja koji se odnosi na uhranjenost. Nedavno je Oprah Winfrey rekla da će skupljati bodove do kraja svog života. Iako je merenje i ograničavanje unosa hrane slično kao i kod svake druge ishrane, kontrolisanje obroka dolazi sa oslobađanjem osećaja straha, stida i slabosti, a tome u velikoj meri pomažu grupni sastanci.

 

Foto: Profimedia

Pročitajte koje su dijete obeležile sedamdesete, osamdesete, devedesete i 20. vek >>>

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin