Energetske bar pločice

Kada pod uticajem reklamiranja pomislite kako su energetski barovi puni vlakana i proteina, ili kako zapravo imaju minimalan nivo ugljenih hidrata, energetske pločice mogu da deluju kao super zdrave "grickalice".

U krajnjem slučaju, energentski barovi se i prodaju u prodavnicama zdrave hrane i većina atletičara i ljudi koji vežbaju u teretani ih jedu. Međutim, pre nego što otvorite jednu od plastičnih kesica u kojima se nalazi energentska bar pločica puna "nutritivnih" sastojaka, i pre nego što je stavite u usta, uzmite u obzir kako se teško vari većina tih pločica.

Kristin Kirkpatrick, MS, RD, LD, kaže da, što više sastojaka je navedeno na etiketi, to je proizvod (energetski bar) više fabrički i veštački. Zajednički sastojci koji se mogu pronaći kod većine energetskih barova su zapravo moderni i drugi nazivi za različite forme šećera.

Kada se izmeri nivo šećera u krvi ispostavilo se da ove energetske tablice nisu obezbedile trajan i dovoljan nivo energije. Umesto da uzmete bar tablu, sledeći put kada dobijete želju da nešto pojedete za užinu, isprobajte umesto toga veću količičinu (nekoliko supenih kašika) putera od oraha koji možete staviti na jabuku, ili uzmite par šargarepa ili kriški krastavca sa humusom.  

Nemasni jogurt ili jogurt sa niskim procentom masnoće 

Kada izvesni prehrambeni proizvod isključuje i redukuje tj. ima smanjenu količinu, u svom sadržaju, nečeg što su nas naučili da je "loše", mi automatski zaključujemo da je takav proizvod bolji za nas. Ali, to nije nužno slučaj.

Naročito ako se radi o lošim mastima. Dobro je izbaciti zasićene masti, ali, ukoliko proizvođači kompenzuju nedostatak ukusa usled uklanjanja masti, dodavanjem šećera, to baš i nije tako sjajno.

Mnogi nisko-masni i bezmasni jogurti su tako puni šećera da se bez problema mogu smatrati dezertom. Dijetalni šećer tog tipa može povisiti nivo holesterola u vašoj krvi, i samim tim, razlog zbog kog ste odabrali manje masne proizvode postaje besmislen.

Pre svega, potrebno je da pročitate i proverite etikete na niskomasnim i bezmasnim jogurtima koje želite da kupite, i odlučite se za one na kojima uopšte nije naveden šećer u sastojcima.

Mlečni proizvodi imaju prirodno šećer u sebi i to se zove laktoza, ali birajte brendove kod kojih je količina šećera i laktoze izražena samo jednom brojkom. Naš savet je da potražite nezaslađene grčke jogurte, koji imaju manje laktoze. 

Smrznuti jogurt

Nije tako kaloričan i ne goji kao sladoled, ali ipak, nije nužno zdrav. Smrznuti jogurt možda zvuči zdravo zbog naziva "jogurt" ali je to samo varka. Ako ponovo pročitate to što ste u gornjem delu teksta naučili, shvartićete da nema osnova da ove stvari poredite na isti način i na istom nivou sa barenim povrćem.

Nivo šećera kod smrznutog jogurta se definitivno izražava dvocifrenim brojem, a neki brendovi su čak optuženi za obmanjivanje kupaca u vezi sa tim koliko kalorija ima u jednom obroku.

Nema ničeg lošeg i ne treba da se stidite zbog toga što volite da jedete nešto i u tome što udovoljavate sebi po tom pitanju pa se povremeno i počastite smrznutim jogurtom. Bitno je samo da se prema tome postavite kao i prema bilo kom drugom dezertu i ne posmatrajte to kao neku vrstu zdrave hrane. 

Kremasti napici (smoothies)

Samo zato što su puni celog voća, ne znači da su smutiji dobri za nivo šećera u krvi ili za naš struk i liniju. Postoje upozorenja protiv ovih napitaka ako ih pravite u od velike količine banana, bobica i drugih voćaka jer upravo ti napici mogu da povećaju nivo unosa šećera preko dozvoljene granice koja iznosi 25 grama.

Ovo se može desiti naročito ako pijete smuti koji je napravljen u prodavnici jer većina radnji koja proizvodi ove napitke, dodaje šećer u sve miksove od bobica. Ukoliko ih pravite kod kuće, pola šolje bobica je dovoljno.

Nemojte da vas zvaraju priče o vitaminu C, antioksidansu, ili o tome da se radi o poslastici iz amazonskih šuma. Acai bobice možda sadrže neke odlične hranjive materije, ali kada ih unesete uz napitak sa preko 40 grama šećera? Sve što radite je u tom slučaju kontradiktorno vašoj ishrani prilagođenoj zdravom životu.

Granola- doručak sa ovasom, medom, sušenim voćem i orasima

Granola ima reputaciju zdravog doručka još od šezdesetih godina prošlog veka. Razlog za to je taj što je ova vrsta doručka sadržala manju količinu šećera u poređenju sa onim što što je bilo u ponudi za doručak u to vreme. Takođe, i zbog toga što se smatra da je ovas izuzetno zdrav za srce. Ali dodati sastojci, pre svega šećer, i visoka količina masti kod većine brendova, čini ovaj doručak manje zdravim izborom a više poslasticom koju bi trebalo umereno konzumirati.  

Smrznuti dijetalni obroci 

Nizak nivo kalorija i nalepnice koje to potvrđuju, ne čine automatski smrznuto jelo boljim izborom za vas u odnosu na jelo koje biste mogli da sami da skuvate.

Pa čak i ukoliko je napravljeno da bude zdravo. Većina smrznutih jela sadrži aditive kojih neće biti ukoliko pravite ručak kod kuće. Takođe, za izradu gotovih zamrznutih jela uvek se koriste jeftinije žitarice i skrob kao što je beli krompir i i beli pirinač. Teško ćete pronaći zamrznuto jelo u kom je svaka komponenta zdrava. 

Sušeno voće 

Loše vesti za ljubitelje sušenog manga ili onih koji vole da za užinu grickaju brusnicu. Suvo grožđe, kajsije, šljive, urme i smokve su zapravo jedino sušeno voće koje ne sadrži dodati šećer. 

Veganski dezerti 

Avaj, dezert je i dalje dezert, iako ne sadrži proizvode životinjskog porekla. Zapravo, neke veganske poslastice sadrže više masnoće i prostih ugljenih hidrata neko uobičajeni slatkiši.

Kokosov šećer, koji se često koristi umesto belog šećera u većini veganskih dezerata zvuči zdravije nego beli šećer. Ali ipak, i taj šećer ima isti efekat na nivo šećera u krvi i insulin kao i običan šećer. 

Dakle, šta možete jesti? 

Ukoliko ćete kupiti gotove, upakovane i obrađene "grickalice" i hranu birajte one koje imaju maksimum pet sastojaka -mada bi idealno bilo tri ili manje. Što manje sastojaka ima proizvod to je manje obrađivan. Ukoliko niste sigurni da li je nešto "zdravo" samo se zapitajte da li biste od toga mogli nešto kvalitetno da skuvate.

Ako ne, vratite taj proizvod nazad na policu. Za kraj, čuvajte se preteranih reklama i poruka kao što su: " Ovaj sok sadrži vitamina C koliko i narandža!". Naročito pripazite ako su takve etikete zalepljene na hranu koju inače smatrate lošom. Zvuči kao da ne biste smeli da jedete ništa osim salate. Međutim, dok god vodite računa o ishrani, povremeni "izleti" sa slatkišima vas neće ubiti. Upamtite, bitan deo zdravlja je uživanje u životu. A ponekad to podrazumeva prepuštanje zadovoljstvima.  

Priredila: Lena Sudar

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija