Naše doba je era celebrity kuvara. Kao nikada pre, fascinirani smo gastronomijom i strašću onih koji kreiraju najsmelije specijalitete. Kulinarske emisije zaposele su televizijski program, a sto u restoranima proslavljenih kuvara morate rezervisati mesecima unapred.

Sav taj hype udaljio je virtuoze sa varjačama od običnih ljudi, zato knjiga Inside Chef's Fridges vraća kulinarstvo na zemlju. U njoj je predstavljeno četrdeset najboljih kuvara iz cele Evrope kroz njihove kućne frižidere, pokazali su šta zaista koriste od namirnica. Svaki od njih otkrio je koji su mu najdraži sastojci, ali i svoj omiljeni recept koji često pravi kod kuće. 

Godinama su pisac Adrian Moore i fotografkinja Carrie Solomon radili prekovremeno jureći po aerodromima i železničkim stanicama i kucajući na kućna vrata najpoznatijih šefova kuhinje. Trebalo im je četiri godine kako bi završili knjigu, ali isplatilo se. Sada kulinarsku inspiraciju možemo da potražimo na samom izvoru, baš tamo gde nastaje gastro magija!

Sven Eleverfeld, Nemačka

Eleverfeld je zbilja virtuoz u kuhinji! Radio je u Grčkoj, Dubaiju i Tokiju i gaji globalni pristup hrani. Njegov restoran Aqua u industrijskom nemačkom gradu Volfsburgu, koji broji čak tri Michelin zvezdice, postao je meka za sve posvećene foodije koji pošto-poto žele da isprobaju njegove specijalitete (serviraće vam jastoga sa tajlandskim začinima uz vafle i čokoladu punjenu biljem). Sven je redefinisao modernu evropsku kuhinju hrabro testirajući najnovije trendove. 

Šta je u frižideru Svena Elverfelda?

Gornja polica, sleva nadesno: domaći džem, džem od borovnica, kiseli džem od višanja, pašteta od divljači, passion fruit limunada

Druga polica: divlji luk iz turšije sa grčkih planina, klice, hrana za bebe, pesto od divljeg luka, nemački sir, nar, sok od cvekle

Treća polica: lajm, limun, oprani listovi spanaća

Četvrta polica: nemačko pivo, šampanjac, kisela voda

Peta polica: jogurt, feta sir, keleraba, krabe, spanać sa stabljikama, biljke za Frankfuter zeleni sos 

foto: Promo

Joan Roca, Španija

Joan je glavni kuvar u restoranu El Celler de Can Roca koji je 2013. i 2015. godine proglašen za najbolji restoran na svetu po izboru magazina Restaurant. Svoju karijeru započeo je u restoranu katalonske kuhinje koji su vodili njegovi baka i deka, a danas je on vlasnik restorana, zajedno sa braćom − Josep je somelije, dok je Jordi poslastičar.

Proslavio se zahvaljujući svojim smelim eksperimentima gde je pokušao da pomiri tradicionalnu špansku kuhinju sa modernim i avangardnim kulinarskim tehnikama kao što su sous-vide (kuvanje u vakumskim kesama), parfemsko kuvanje i destilacija. Autore knjige dočekao je zajedno sa svojom taštom i pripremio im je njen recept paelju sa prženim pečurkama i dimljenim jeguljama. 

foto: Promo

Magnus Nilsson, Švedska

Pre nego što je postao glavni kuvar švedskog restorana Fäviken u Švedskoj, Magnus je sticao iskustvo u pariskim restoranima L'Astrance i L'Arpège. Napravio je pauzu u kulinarstvu kako bi se posvetio karijeri pisca koji se bavi vinima. U Fäviken je stigao pre osam godina kao somelije na određeno vreme, a danas je glavni kuvar koji je u potpunosti promenio pravac restorana, odustao je od uvoznih sastojaka i u radu koristi isključivo lokalno dostupne. Zahvaljujući takvom pristupu kuvanju, The Wall Street Journal uvrstio ga je u svoju listu 10 najboljih mladih kuvara u Evropi. 

Šta je u frižideru Magnusa Nilssona?

Gornja polica, sleva nadesno: kisela repa, kiseli krastavci, bobice u vodi, puter, sok na razblaživanje od breze, pečurke u ulju

Druga polica: liker od ribizle, domaća pršuta, ukiseljena cvekla, ukiseljen cvet nevena

Treća polica: piće od borovnice, ukiseljena zrna soje (ispod kese sa solju), pasterizovani paradajz

Priredila: Jelena Karakaš 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija