Low-fat i fat-free mlečni proizvodi

Kada fabrike hrane izvuku masnoću iz mleka, momentalno mu uklanjaju i ukus, te ga onda zamenjuju velikim količinama šećera ili gadnim hemikalijama da bi i dalje bilo ukusno i kako bi se osigurali da ćete vi taj proizvod kupiti. Pre ću odabrati punomasni jogurt, nego onaj „bezmasni“. Često je količina kalorija potpuno ista, samo je punomasna opcija mnogo prirodnija. ‒ Phoebe Di Tommaso, personalni trener

Mleka od orašastog voća

Kao alternativu za kravlje mleko, mnogi ljudi sada koriste bademovo, pirinčano, kinoino mleko koje jeste označeno kao zdravo, ali niko ne pominje da su ta mleka prepuna šećera. Na primer, pirinčano mleko ima dvostruko više šećera nego sojino. Pogledajte spisak sastojaka na proizvodu koji kupujete i videćete da se šećer nalazi u prve tri stavke. Radije se opredelite za nezaslađene varijante ili napravite svoje. Mleko od badema možete vrlo lako napraviti sami. − Kirsty McLean, personalni trener i osnivač Body Clarity, bodyclarity.com.au

Prerađena ulja

Izbegavam ulja od uljane repice, suncokreta, soje, šafranike i kukuruza po svaku cenu. Najčešće su tretirana raznim hemikalijama, često genetski modifikovana i imaju visoke količine omega-6 masnih kiselina (nemojte ih mešati sa onim predivnim omega-3). One se povezuju sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su oboljenja srca i gojaznost. Koristim hladno ceđeno organsko maslinovo ulje za kuvanje, ulje od kokosa u malim količinama za prženje na visokim temperaturama i ulje od makadamije i lana kao preliv za salatu. ‒ Pip Reed, nutricionista i osnivač The Healt Clinic, thehealthclinic.com.au

Sirup od agave

Iako se često navodi kao zdrava alternativa za šećer, sirup od agave sadrži veliku količinu fruktoze (čak do 90 odsto). A prilično varira i u kvalitetu, tako da je najbolje ga da izbegavate. − Emma Seibold, osnivač Barre Body, barrebody.com.au

Musli

Musli može biti zaista skriven neprijatelj zdravlja. Iako su zrna i orašasto voće sami po sebi vrlo zdravi, kada se pomešaju sa fabrički prerađenim suvim voćem i preliju jogurtom ili čokoladom, oni su daleko od onoga odakle smo počeli. Imajte na umu sastojke, uključujući i šećer (koji se često krije pod nazivima kao što su fruktoza, glukoza, med, sirup), biljna ulja sumnjivog porekla i kvaliteta i misteriozne „ukuse“. Mnogo zdravija alternativa jesu sirovi, neposoljeni lešnici sa semenkama sa svežim voćem. 

− Danielle Steedman, nutricionista prirodne ishrane Blackmores, blackmores.com.au

Gluten-free hrana koju kupujete u radnji

Izbegavanje glutena jeste esencijalna zdravstvena odluka mnogih ljudi, ali ne pretpostavljajte da je nešto zdravo samo zato što nema glutena. Mnogi proizvođači reklamiraju hleb, grickalice, musli bez glutena, ali su ti proizvodi zato puni veštačkog šećera, konzervanasa, aditiva i pojačivača ukusa. Čuvajte se svakog proizvoda koji ima podužu listu sastojaka i ako već želite nešto bez glutena, pre se usmerite na hranu na bazi bilja. ‒ Kirsten Harvey, nutricionista i travar, osnivač Orchard St, orchardstreet.com.au

Seckani sir

Izbegavam sve mlečne proizvode koji su dugo procesirani i hranu sa veštačkim bojama. Kačkavalj koji je već iseckan sadrži veštačke sastojke koji sprečavaju lepljenje jednog lista za drugi, a njegove narandžasta boja je najčešće rezultat veštačkih boja. Držite se minimalno procesiranog, prirodnog sira i seckajte ga i rendajte sami. − Greg Goodman, vanredni profesor na Institutu dermatologije Victoria

Izolovani protein iz surutke

Čest i relativno nepoznat neželjeni efekat konzumiranja izolovanog proteina iz soje jeste gubitak kose i kod muškaraca i kod žena. To sam pre četiri godine i sama primetila kada je kosa počela intenzivno da mi opada, i to posle programa vežbanja koji je uključivao i konzumaciju tog proteina. Izgubila sam skoro pola volumena svoje kose, što je bilo poprilično zastrašujuće za tako kratak period, tj. za osam nedelja. Moj kolega, Dr Larry Shapiro, primio je stotine pacijenata koji su zbog konzumacije suplemenata koji je trebalo da im povećaju testosteron gubili kosu ubrzanim tempom. − Dr Sara Kotai, Man Cave Sydney, mancavesidney.com.au

Mesne prerađevine

Potpuno razumem da je nemoguće hraniti se 100 odsto organski, ali kada je reč o namirnicama životinjskog porekla, neću da napravim kompromis kada se radi o kvalitetu. Kupujem isključivo organska jaja, jedem samo cele komade mesa i ne želim ni da dodirnem mesnu prerađevinu. To meso potiče od životinja koje su gajene u teškim uslovima i kojima su davane injekcije antibiotika i stimulatora rasta. A sami proizvodi puni su konzervanasa, aditiva, pojačivača ukusa i veštačkih boja. Da, važno je da imate dosta proteina u svojoj ishrani, ali obratite pažnju na kvalitet njegovog izvora. − Teresa Boyce, nutricionista, au.bouncelifestyle.com

Slatke štangle od žitarica

Ovi proizvodi izgledaju kao zdrav proizvod „za poneti“, ali u stvari imaju veoma visoke količine šećera i drugih nezdravih aditiva. Pre nego što ih kupite, dobro pročitajte nutritivne informacije. Količina šećera, kalorija i ugljenih hidrata može vas iznenaditi. 

− Sherree Banh, nutricionista, swisse.com/au

Tekst: Branislava Kostić