Poznato je da je fizička aktivnost apsolutno neophodna za vođenje zdravog načina života, i to je tačno. Američka asocijacija za zdravlje srca preporučuje najmanje 150 minuta umerenog vežbanja tokom nedelje.Ali što se tiče mršavljenja, situacija je malo drugačija...

Možda vam se desilo da želite da izgubite kilograme,pa ste odlučno i ozbiljno krenuli da vežbate u teretani, a kilogrami nikako ne spadaju. Krivac tada može biti ishrana. Zapravo, prema novim podacima, za mršavljenje je mnogo važnije šta jedete nego sama fizička aktivnost!

(Kada izostanu rezultati: 10 znakova da držite pogrešnu dijetu)

U New York Times-u pisac Andrew Carroll izneo je svoje mišljenje o aktuelnoj TV emisiji The Biggest Loser za koju smatra da pogrešno motiviše ljude tako što daje "ogroman naglasak na vežbe". Kada je reč o postizanju idealne težine, fokusirajte se na ishranu i pravilan odabir namirnica jer je to mnogo važnije. Kako bi objasnio ovu tvrdnju, on u istraživanju navodi da amerikanci postaju sve više fizički aktivni u poslednjih 10 godina, a u isto vreme ostaju gojazni. "Jedno nije sprečilo drugo", dodaje Andrew.

Ovaj način razmišljanja je zaintrigirao mnoge, te je svoje mišljene iznela i nutricionistkinja Dana James, koja je potvrdila Andrew-u tvrdnju: "Uvek kažem svojim klijentima da se sve svodi na 80 odsto ishranu, a 20 odsto vežbanje", kaže Dana. Definitivno je mnogo važnije da se fokusirate na dobru i zdravu ishranu, umesto na aktivnost posebno zbog toga što smo skloni da procenjujemo šta smo pojeli, a koliko smo sagoreli. Osim toga, što više gubimo na težini, naše kalorije se manje gore.

Carroll takoše ističe da vežbanje utiče na nas negativno, jer tada jedemo više. Ipak ovome se može suprotstaviti na pravi način. "Ne treba da manje jedete, već da birate prave namirnice", kaže ona. Drugim rečima, zamenite masnu i jaku hranu zdravim obrocima, pa ćete primetiti kako skala na vagi pada.

(10 strategija mršavljenja koje deluju 100%)

To ne znači da fizička aktivnost nije bitna- ona ima veliki značaj (20 procenata) na zdravlje a samim tim i uticaj na gubljenje kilograma. Pored toga ona pozitivno utiče na borbu protiv mnogih bolesti, kao i na duži i zdraviji život. Izgradnja mišića koje se dobija pravilnim vežbanjem podstiče održiv i jak metabolizam.

Dakle, služite se svim sredstvima, skočite na bicklo, krenite na vaš omiljeni sport- samo budite sigurni da ako želite da smršate, primarno je da se okrenete zdravoj ishrani.

Tekst priredila: Kristina Milošev