Sirova hrana

Vaš organizam troši mnogo više energije kada vari neprerađenu hranu. To znači da je tad metabolizam brži  i više kalorija se troši. Kada kupujete namirnice, izbegavajte one prerađene, konzervirane i češće kupujte sirovu hranu.

Pogledajte i Paleo dijeta

Ljute papričice

Ukoliko volite začinjenu, ljutu hranu, na dobrom ste putu da svoju linju dovedete do savršenstva. Ljute papričice podižu telesnu temperaturu i ubrzavaju metabolizam. Bez obzira da li ih jedete sveže, skuvane ili sušene, ove papričice su odlična hrana za mršavljenje.

Pročitajte i Ljutom hranom do vitke linije

Meso sa manje masti

Meso sa manje masti je sjajan izvor proteina, gvožda i aminokiselina uključujući i leucin. Stručnjaci kažu da 30% kalorija koje se nalaze u hrani bogatoj proteinima potroši tokom varenja. Da bi vaš metabolizam bolje funkcionisao, izaberite meso s manjim procentom masnoće.

Pogledajte i 5 simptoma nedostatka proteina

Mahunarke

Pasulj, grašak i soja su odlični izvori proteina i vaš organizam će biti okupiran varenjem ove zdrave hrane. Pored toga, ove namirnice su bogate gvožđem, mineralom koji podstiče mršavljenje.

Mlečni proizvodi s niskim procentom masnoće

Samo zato što želite da smršate ne znači da se treba odreći mlečnih proizvoda. Naprotiv, ove namirnice su bogate proteinima koji su ključni za izgradnju mišića i ubrzanje metabolizma. Ipak, vodite računa da tokom kupovine izaberete mlečne proizvode s niskim procentom masnoće.

Zeleni čaj

Prema savetima stručnjaka, ako pijete 4 šolje zelenog čaja dnevno, možete izgubiti 3 kilograma za nekoliko meseci. Ovaj zdravi napitak sadrži katehine koji ubrzavaju sagorevanje kalorija. Pored toga, u ovom čaju se nalazi i kofein koji poboljšava rad metabolizma i time podstiče sagorevanje masnoća.

izvor: stvarukusa.rs