Proleće je ono doba godine, koje nas oslobađa svih zimskih tereta. U skladu sa time, prioritet treba da nam bude i oslobađanje našeg organizma od teških obroka i namirnica koji ih čine. Ono sto uvek prija organizmu su namirnice pune hranljivih sastojaka, minerala i antioksidanata - savršeno za buđenje iz zimskog sna!

Sledećih 5 namirnica, ne samo da će vam razbuditi i pročistiti organizam, već će vas i držati uvek sitim, uvek zdravim i uvek u formi, jer to nisu obične namirnice, vec Supernamirnice!

1. Potočarka: Puna vrednih hranljivih sastojaka i antioksidanata, odlična za kombinovanje u noćnim obrocima ili za okrepljenje nakon teretane.

2. Rotkvice: Dobre su za varenje kada se jedu sveže i sirove ,jer pomažu ubrzanju metabolizma.

3. Špargla: Špargle su vesnici proleća. Najbolje su u kombinaciji sa još jednom supernamirnicom- jajima.

4. Čorbe: Ova tradicionalna hrana je superhrana preko čitave godine. Puna je proteina, vitamina, minerala i "dobrih" masti. U pripremanju čorbi, koristite dinstano povrće, i neka vam izbor budu pileće, goveđe ili riblje čorbe.

5. Zeleno bilje: Koristite luk, peršun i mentu da napravite preliv za salatu ili pesto sos, ili ih dodajte u kajganu, supu, variva. A možete napraviti i sokove i hladne čajeve za svež i jak ukus.

Za jedan superobrok, koji možete služiti čitavog proleća na okupljanjima sa vašim prijateljima, probajte RIŽOTO OD ŠPARGLE I GRAŠKA, po receptu sestara Hemsley iz kuvara " The Art od Eating Well". Ovi sastojci će vam biti potrebni:

Za rižoto:

- 2 kašike otopljenog maslaca

- 2 srednje veličine luka ili praziluka

- 2 čena belog luka

- pola kašičice origana

- 250g bele kinoe

- 3 i po šolje goveđeg bujona ili od povrća

- 600g špargli

- 2 šoljice smrznutog ili svežeg graška

- 1 kašika limunovog soka

- 90g parmezana

- so i biber

Za preliv od nane i peršuna:

- 3/4 šolje devičanskog maslinovog ulja

- 1 čen belog luka

- rendana kora od 1 limuna

- 30g svežeg peršuna

- 15g svežeg lišća nane

- so i biber

Priprema: Zagrejte maslac u tiganju, na srednjoj temperaturi i propržite luk 8 minuta, povremeno mešajući. U međuvremenu pripremite preliv od nane i peršuna, tako što ćete pomešati sve u jednoj činiji. U tiganj dodajte beli luk i origano i pržite 30 sekundi. Dodajte i kinou i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte bujon, i pojačajte temperaturu do ključanja, a potom je smanjite na srednje, i ostavite da se kuva jos 13 minuta. U međuvremenu oljuštite šparglu i presecite na 3 dela. Kada je kinoa skuvana ona je mekana. Onda dodajte i šparglu i grašak i mešajte jos nekoliko minuta dok špargla ne postane meka, a onda isključite temeraturu. Možete sipati preostao bujon, ako vam se čini da je rižoto suv. Polako dodajte limunov sok i parmezan i proverite preliv. Serviran rižoto u činijama, začinite sa nekoliko kapi preliva.

Bon appetit!

Tekst: Tijana Jakovljević