Namirnice koje štete kosi

Foto: Profimedia

Svima je opšte poznato da dosta hrane i dijetskih proizvoda doprinosi našoj kosi, čineći je zdravom i prelepom, dok sa druge strane, postoje proizvodi koji su štetni za našu kosu.

Neke namirnice mogu negativno da utiču na rast naše kose, dok druge remete pH vrednost kože na glavi i imaju veliki uticaj na to kako kosa izgleda.

Ovom prilikom ELLE vam otkriva koju hranu treba da izbegavamo:

(Za hidriranu kosu i brži rast: 3 razloga da koristite kokosovo ulje)

#Slatka hrana

Slatkiši, kao i druga hrana koja sadrži dosta šećera vrši loš uticaj na vašu kosu. Kada preterano jedete slatkiše, nivo šećera se brzo povećava. Prirodan odgovor vašeg organizma nije samo da proizvodi više insulina, već vaš nivo androgenosti se takođe povećava. Ovaj hormon može da doprinese smanjenju folikula dlake, što dovodi do proređenja kose.

#Riba sa visokim sadržajem žive

Visok nivo žive u vašem telu ima dosta opasnih posledica, koje mogu rezultirati u gubljenje kose. Morske ribe spadaju u ovu grupu. Ne sadrže sve od njih visok nivo žive, ali su podjednako štetne za vašu kosu. Sabljarka, tuna i skuša mogu biti veoma opasne. Ukoliko ih jedete sveže, u vidu sushija, još i više.

#Slana hrana

Generalno previše slana hrana je loša po vaše zdravlje. Ukoliko dnevno unosite preko 2000mg natrijuma, rizikujete od visokog krvnog pritiska, dehidracije itd. Ali, ovo takođe ima lošeg uticaja na vašu kosu. Ukoliko ne želite da vam kosa bude suva i beživotna, savetujemo vam da smanjte unos slane hrane.

#Previše proteina

Svima nam je već poznato da je kosa napravljena od proteina, tako da, dodatni unos samo doprinosi da imamo te božanstvene pletenice ili valove. No, isto tako ne treba preterivati jer previliki unos proteina može rezultirati u istanjenu kosu, koja kasnije može prerasti u ozbiljan problem.

#Hrana sa previše vitamina A

Prevelik nivo vitamina A može izazvati gubitak kose. Naravno, u granicama normale je okay. Ali, ukoliko stalno jedete slatki krompir, konzumirate šargarepu kao snack, a potom sve to kombinujete sa nekim multivitaminskim napitkom... Pa, ubrzo ćete primetiti da vam se kosa tanji. Obratite pažnju da ne preterujete sa vitaminima.

#Glikemijska hrana

Testenine, žitarice za doručak i druga hrana sa visokim glikemijskim indeksom se može brzo pretvoriti u šećer. Budite jako obazrivi šta, i u kolikim količinama unosite i setite se šta smo spomenuli pod #1 slatka hrana!

#Veštački zaslađivači

Nemojte misliti da ćete zaštititi vašu kosu time što ćete zameniti prirodan šećer veštačkim zaslađivačima, tačnije aspartamom. Ukoliko preterujete sa unosom aspartama, doćiće do tanjenja i gubitka kose. Najbolje je održavati nivo šećera u granicama normale, i ići na provere s vremena na vreme.

#Masno meso

Slanina je, možda, pojedincima veoma ukusna, ali je produkt koji neverovatno šteti kosi. Ukoliko pržena, ovakva vrsta hrane apsorbuje dodatnu količinu masti koja utiče na skalp, i remeti pH vrednost kože glave. Držite se podalje od ovoga.

#Gazirana pića

Pre svega, ova pića su puna šećera ili veštačkih zaslađivača, boja i čega sve ne. A da ne pričamo i o količini kalorija koju sadrže. Jednostavno... Zaobići.

#Pomfrit

Ko još ne voli da jede pomfrit? Heh! Ali setite se samo načina na koji se priprma; prženje u dosta ulja i sa dosta soli. Rezultat je tanka i masna kosa. Kome to još treba. A i opet, te kalorije zarad ‘prazne’ hrane. 

Tekst: Branislava Lazin


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...