Fitnes eksperti apeluju da je način na koji provedemo 30 minuta nakon vežbanja podjednako važak kao i sam process treniranja. Tri stručnjaka su se složila i otkrila u kojim vremenskim intervalima nakon treninga treba da uradimo vežbe istezanja, da se istuširamo i nešto pojedemo. 

Istezanje mišića do 10 minuta nakon treninga

Prva i osnovna stvar koju treba da uradite nakon vežbanja je istezanje dok su mišići još uvek zagrejani.

“Telo treba da se protegne pre nego što se mišići ohlade!", kaže Jordan D. Metzl, doktor sportske medicine iz Njujorka. Kada se mišići ohlade oni se stegnu, a ako pokušate da ih tada opustite, moglo bi da dođe do povrede. 

Preporučuje se minimum od 5 minuta istezanja kako bi se telo na prikladan način opustilo. Ukoliko imate vremena: 10 minuta je optimalno vreme.

Preoblačenje 10 do 20 minuta nakon istezanja 

Nakon vežbanja oznojenu opremu za vežbanje zamenite suvom i čistom odećom (uključujući donji veš i čarape) čak iako nemate vremena da se pre toga istuširate.

“Ostaci znoja između odeće i tela mogu da podstaknu rast bakterija i gljivica koje mogu da inficiraju kožu i da podstaknu nastanak akni.” upozorava Nil Šulc dermatolog iz Njujorka.

Ukoliko nemate vremena da se istuširate pre presvlačenja, znoj sa tela uklonite peškirom. Ako pak imate osetljivu kožu lica i bojite se nastanka akni uzrokovanih znojem, Šulc ističe da je takođe bitno da skinute šminku i očistite lice pre vežbanja.

Obrok koji će vam vratiti snagu 20 do 30 minuta nakon vežbanja 

“Na taj način ćete podstaći obnovu tela, pomoći mišićima i omogućiti telu da sledeći put izdrži još bolje.” kaže Mitzi Dulan autorka The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin.

“Vreme od 30 minuta je optimalno za uzimanje hrane i izgradnju mišića nakon vežbanja.”, kaže Mitzi, dodajući da je najbolje da obrok ponesete sa sobom u teretanu. 

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr