Svaki dan 500 kalorija manje

Temelj kvalitetnog mršavljenja čini usvajanje uravnotežene dijete odnosno dijete koja je restriktivna samo s obzirom na unos energije, ali ne i hranjivih materija. Konkretno, to znači da unos masti i/ili ugljenih hidrata treba smanjiti do te mere da se ostvari energetski deficit od 500  do 1000 kcal u odnosu na procenjenu celodnevnu energetsku potrošnju i time ostvari gubitak od pola do jednog kilograma nedeljno, što se smatra optimumom u pravilnom mršavljenju.  

Vlakna i voda za osećaj sitosti

Odabir namirnica valja prilagoditi preferencijama i navikama pojedine osobe, ali svaki se plan ishrane treba temeljiti na hrani visoke nutritivne gustoće tj. onoj hrani koja obiluje vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fitokemikalijama, a siromašna je energijom. Tu se, pre svega, misli na celovite žitarice, povrće i voće i mahunarke. Prehrambena vlakna kojima obiluju ove namirnice mogu biti važna pomoć u procesu mršavljenja jer sama po sebi nemaju kalorijsku vrednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridoneti osećaju sitosti. Osim toga, hrana bogata vlaknima zahteva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti da unese velike količine hrane, a time i energije u kratkom vremenu. Dodatno, prema nekim saznanjima vlakna ometaju apsorpciju masti.

Zaboravite maslac, majonez i mesne prerađevine

Tokom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantama što uz već spomenutu hranu visoke nutritivne gustoće uključuje perad (bez kožice), ribu i niskomasne mlečne proizvode. Naime, masti su koncentrisani izvor energije pa je prirodno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom udelu (ulja, maslac, margarin, majonez, mesne prerađevine, masno meso itd.) kao i načine pripreme hrane kod kojih je udeo masnoća visok (pržena hrana). Hrana primerena redukcijskoj dijeti priprema se kuvanjem, kuvanjem na pari, pečenjem na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.

Pravilan izbor napitaka

Važan deo dijete čini i adekvatan unos tečnosti. Odrasle osobe treba da unose 1,5 l tečnosti dnevno, ako su fizički aktivne, tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, sveže isceđeni voćni sokovi razređeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže visok udeo dodanih šećera i fosforne kiseline.

I na kraju, ali ne najmanje važno, kvalitetan multivitaminsko-mineralni dodatak ishrani sastavni je deo pravilno izbalansirane dijete za mršavljenje i trebalo bi se rutinski primenjivati u razdobljima smanjenog unosa hrane.

Izvor: stvarukusa.rs