Jaja

Ova namirnica je prava riznica proteina. Jaja sadrže devet amino kiselina koje su vašem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje. Naučno je dokazano da su osobe koje doručkuju jaja duže site, pa samim tim u toku dana unesu manje kalorija.

Čia seme

Čia se u zemljama Centralne i Južne Amerike koristi za prevenciju dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja. Ove crne semenke sadrže zdrave masti, proteine i vlakna, koja će vas duže držati sitima. Kašika čia semenki ima 2,5 grama omega 3 masnih kiselina, 4,5 grama vlakana, 3 grama proteina i dosta fitonutrijenata.

Cimet

Ovaj začin ima neverovatnu moć da ubrza metabolizam i dokazano je da pomaže organizmu da blokira apsorpciju glukoze. Antiupalna svojstva cimeta takođe mogu delovati preventivno na pojavu gojaznosti. Cimet će takođe stabilizovati nivo šećera u krvi.

Bobičasto voće

Ovi ukusni plodovi sadrže izuzetno zdrave polifenole koji čuvaju vaše srce. Ta karakteristika je naročito izražena kod brusnica, jagoda i borovnica. Naučne studije su pokazale da sastojci bobičastog voća smanjuju telesnu težinu, sprečavaju taloženje masnoća, imaju antiupalna dejstva i deluju preventivno na pojavu dijabetesa.

Đumbir

Često nazivan "univerzalnim lekom", đumbir ima antiupalna dejstva, reguliše krvni pritisak i stimuliše rad creva. Ovaj začin ima sposobnost da ublažava glad, podstiče sagorevanje masnoća, a može se koristiti kao prirodni lek za stomačne probleme, poput dijareje, nadutosti i mučnine.

Zeleni čaj

Kada je reč o hrani koja pomaže u mršavljenju, obavezno se nađe mesto i za zeleni čaj. Ovaj lekoviti napitak podstiče metabolizam i deluje blagotvorno na vaše opšte zdravlje.

Avokado

Ovo je retka namirnica koja sadrži velike količine zdravih masti, solidan procenat proteina, dosta zdravih fitonutritijenata i izuzetan procenat vlakana (čak 11 do 17 grama po jednom avokadu), piše womenshealthmag.com. Ulje avokada je veoma bogato mononezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega 9 masnu kiselinu koja ublažava glad.

Kinoa

Ova namirnica ne sadrži gluten, a bogata je magnezijumom, pa tako odlično reguliše nivo šećera u krvi. Pored toga, od kinoe ćete biti dugo siti.

Ljute papričice

Kapsaicin koji papričicama daje specifičan ukus ima zasluge i u ubrzavanju metabolizma. Nakon obroka koji sadrži ljute papričice, organizam koristi vašu masnoću kao gorivo u metaboličkom procesu.

izvor: stvarukusa.rs