Kada se radi o jačanju mišića ruku i ramena, sklekovi su obično vežba koju svi preporučju, međutim, osim što nisu omiljeni među ženama, nisu naročito ni jednostavni za izvođenje. Ako preskačete vežbe za ovaj deo tela, jer ne želite da se „maltretirate“ sklekovima, mišići će se razvijati nejednako, pa će vam donji deo tela verovatno biti znatno snažniji od gornjeg.

Ipak, ovih šest vežbi mogu biti odlična alternativa za sklekove, jer su jednostavnije, a uz to čak i efikasnije. Radite ih redovno i zaljubite se u svoje nove izvajane ruke!

Medveđi hod

Zauzmite položaj kao da želite da uradite sklek. Počnite da se krećete u napred tako što ćete istovremeno pomeriti lijevu ruku i desnu nogu, a odmah zatim i desnu ruku i levu nogu. Na taj način, krećite se napred dok ne napravite trideset koraka, a odmah zatim, još trideset u nazad. (Smanjite broj koraka i povećajte broj ponavljanja, ako nemate dovoljno prostora)

Vežba za tricepse

Sedite na pod, savijte noge u kolenima i dlanovima se oslonite o pod, ali tako da su prsti okrenuti prema telu. Podignite zadnjicu i zategnite ruke u laktovima. To je početni položaj. Savijte ruke u laktovima i zadnjicu spustite prema podu. Ispravite laktove pa se podignite nazad u početni položaj. Uradite dvadeset brzih ponavljanja vodeći računa da je telo zategnuto sve vreme.

Spuštanje ka napred

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, a ruke spustite na pod ispred sebe. Kukovi su visoko podignuti. Ovo je početni položaj. Savijte laktove, pa se polako spustite prema podu. Zadržite par sekundi pa ispravite laktove. Ovo je jedno ponavljanje. Uradite deset.

Udarci prema napred

Zauzmite uži raskoračni stav, noge blago savijte u kolenima, a šake stavite ispred brade. Oponašajući udarac, desnu ruku brzo ispružite ispred sebe. Isto uradite i sa levom. Uradite dvadeset naizmeničnih ponavljanja. Za još bolji rezultat u svaku ruku uzmite po jedan teg.

Kruženje rukama

Podignite levo koleno tako da je u ravni sa kukom. Ruke pružite u stranu. Zategnite ih, pa polako počnite da kružite prema napred. Napravite trideset laganih krugova. Zatim, napravite kratku pauzu pa uradite još trideset prema nazad. Nakon toga, podignite desno koleno i  ponovite isto.

Pružanje ruku iz položaja za sklek

Zauzmite položaj za sklek. Telo mora biti potpuno ravno i zategnuto. Desnu ruku ispružite prema napred pa, pre nego što je spustite na pod, dodirnite levo rame. Isto ponovite levom rukom tako što ćete je ispružiti napred, dodirnuti desno rame, pa vratiti u početni položaj. Uradite 12 naizmeničnih ponavljanja.

Izvor: minimagazin.info