Bogate su vitaminima, antioksidansima i obezbeđuju organizmu veliki broj vlakana… Ali ono što je najbolje, varenje ovih namirnica troši više kalorija, nego što ih unesete konzumirajući ih.

Uključite ih u svoju svakodnevnu ishranu i to će vam pomoći da se lakše izborite sa postprazničnim viškom. Čak i ako nemate problem kilogramima, u pitanju je izuzetno zdrava hrana od koje vaš organizam neće imati ništa sem koristi, pa slobodno, uživajte!

1. Crveno voće

Jagode, maline, borovnice… Kada nije sezona, konzumirajte zamrznute, a kada god ste u prilici, uživajte u svežim, organski gajenim plodovima. Ovo voće drži pod kontrolom nivo insulina i tako kontroliše šećer u krvi i taloženje masti.

2. Bademi i orasi

Fantastični su zahvaljujući vlaknima, a u poslednje vreme sve popularniji jer sadrže takozvane „zdrave masti“, koje redukuju holesterol i drže kilažu pod kontrolom.

3. Avokado

Dugo je bio neopravdano etiketiran kao loša hrana zbog velike količine masti koju sadrži, a onda je svet saznao da nisu sve masti iste, šta više neke su vrlo benefitne. Konzumiranje avokada otklanja začepljenja krvnih sudova, a prepuni su vitamina i mikronutrijenata.

4. Losos i sabljarka

Plava riba generalno, spadaju u namirnice bogate Omega 3 masnim kiselinama (da, opet smo kod „dobrih masti“), koje su vrlo korisne za vaše zdravlje (i lepotu) i preporučene su u gotovo svakoj kontrolisanoj dijeti i režimu zdrave ishrane.

5. Supa od povrća

Povrćna bomba koja se istovremeno bori protiv gladi i viška kilograma. Naravno, zaboravite zaprške, a uživajte u zdravim varijacijama na minestrone, dodajući svojoj supici brokoli, celer, kupus, paradajz…

6. Žumance

Proteklih godina prilično demonizovano zbog navodnih štetnih efekata na zdravlje, u poslednje vreme sve više gubi svoju lošu reputaciju i vraća onu staru, pozitivnu. Naravno, niko ne preporučuje da jedete jaja svaki dana, ali nemojte izbegavati ovu sjajnu namirnicu punu proteina, vitamina, zdravih masti esencijalnih kiselina.

7. Limun i grejpfrut

Ubrzavaju topljenje masti, osim što deluju pročišćavajuće na vaš organizam. Napravite prirodni sok sa malo meda, ili iscedite ove voćke preko salate, za ukusan preliv, koji ne dodaje kalorije.

8. Čili i druge ljute papričice

Ta pikantnost koji neki ne podnose, a drugi obožavaju, ubija masne ćelije, osim što papričice sadrže obilje vitamina C i antioksidanasa. Ne preporučuje se da ih jedete pred neke važne datume, kada planirate super slim haljine, jer mogu da izazovu trenutnu nadutost, ali van toga, apsolutno su pogodne za skidanje kilograma.

9. Rotkvice

Umanjuju osećaj gladi jer su bogate vlaknima i pune vode, a kalorijska vrednost im je beznačajna. Ne brinite, proleće je iza ugla, kada ćete svoju salatu konačno moći da dopunite ovim sjajnim plodovima.

10. Jabukovo sirće

Čisti organizam, sadrži vitamin A i B i bogato je mineralima i zdravim masnim kiselinama.