Ako ne želite proleće da dočekate bez energije i sa viškom kilograma, pokrenite se, vežbajte pod nadzorom stručnjaka u teretani, uključite se u zimske aktivnosti plivačkog kluba, upišite kurs klizanja. Šta god da izaberete treba to da radite umereno, ali u kontinuitetu, inače, nemojte da očekujete rezultate. Svakako, budite oprezni sa vežbanjem, jer su razne povrede, lomovi i slično tipične zimske nezgode.

Prednosti zimskih aktivnosti

Aktivnosti na svežem vazduhu doprinose celokupnom zdravlju, odlične su za jačanje srca i respiratornog sistema. Takođe, ubrzavaju metabolizam jer telo troši dodatnu energiju da se zagrije i prilagodi temperaturi. Izloženost zimskom vazduhu podstiče stvaranje pozitivnih emocija, a smanjuje uticaj negativnih. Neki smatraju da utiče i na osećaj zimske depresije. Zimske aktivnosti osnažuju i revitaliziraju organizam. Vazduh je zimi gušći nego leti, što znači da sadrži više kiseonika, stoga su I fizičke aktivnosti zimi naročito zdrave. Nećete se prehladiti samo zato što je napolju hladno, imunološki sistem ne slabi zbog hladnoće, nego zbog stalnog stresa, neaktivnosti i dolaska u kontakt sa virusima i bakterijama.

Ako ništa drugo barem šetajte

To što je napolju hladno, ne znači da trebate ceo dan da sedate kod kuće. Obucite se toplije, izađite i prošetajte. Šetnja zimi će održati kosti snažnima, poboljšaće raspoloženje i podstaćiće brže sagorevanje kalorija i ubrzaće metabolizma, jer telo troši dodatnu energiju da se zagrije i održi toplotu.

Ako inače trčite, zima vas verojatno neće sprečiti da ne nastavite sa trčanjem, bez obzira na sneg i kišu. Kod trčanja je važno da se zaštite ruke, noge i glava od hladnoće. Kapa, rukavice i tople čarape su ključni delovi zimske opreme. Obucite i ostalu topliju odeću, prilagođenu trčanju. Važno je pritom da je odeća slojevita, jer zadržava hladni zrak između slojeva odeće, i pomaže u regulaciji telesne temperature. Odaberite odeću koja koži omogućuje da diše, laganu tkaninu, umesto običnog pamuka. Pamučna tkanina zadržava vlažnost i znoj pa može da iritira kožu. Nemojte da se obučete previše da vam bude pretoplo. Pijte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju.

Zbog čega je važno vežbati tokom zime?

Niske temperature ne smeju da vam budu izgovor za neaktivnost. Birajte fitness, teretanu, i budite redovni u vežbanju ili se odlučite za sportske dvorane koje nude organizovani sport. Važno je da održite snagu i vitalnost, a izbor sporta zavisi od vaših sklonosti. Sport koji može da bude pogodan je skvoš-. Reč je o vrlo zahtevnom sportu jer su angažirani svi mišići. Brzina i izdržljivost, odnosno sposobnost izdržavanja treninga pri visokom intenzitetu rada srca, je najvažnija tokom ove dinamične igre. Igrajući skvoš, oslobađate se napetosti i razvijate koncentraciju i taktiziranje.

Skijanje /klizanje

Skijanje je uzbudljiv sport koji može da zadovolji svačiju potrebu za adrenalinom zbog snega i planine. Skijanje jača trbušne mišiće. Klizanjem možete poboljšati kardiovaskularni sistem, izgubite na težini, povećate izdržljivost i ojačate mišiće. Klizanje je odlično za mršavljenje i oblikovanje tela. Ujedno je i dobra zabava i pravi užitak provesti vreme na ledu, pogotovo ako su klizališta na otvorenom.

Sa vežbanjem zimi ipak nemojte da preterujete

U treningu je potrebna umerenost. Ne treba da forsirate prilagođavanje na niske temperature. Ako disanje postane neprijatno zbog hladnoga vazduha, fizičke aktivnosti treba da nastavite u prostoru za vežbanje. Vežbanje jača imunitet i poboljšava raspoloženje, pa ćete, ako nastavite da vežbate i tokom zime, biti zdraviji i otporniji uprkos hladnoći i vremenskim uslovima. Krenite s pola sata do sat vremena aktivnosti svakodnevno. Trening snage dobro je kombinovati, za neke će vežbe pilatesa i joge biti odlična nadogradnja za opuštanje nakon regularnog vežbanja.