Postoje pića odličnog ukusa  koja ipak vode računa o vašoj liniji tako da ne samo da ne opterećuju telo suvišnim kalorijama, već mu pomažu i prilikom varenja. Možete ih napraviti sami kod kuće i biti sigurni da su svi sastojci prirodni i ne sadrže previše šećera i ostalih aditiva.

Voda s ukusom

Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života, bez obzira držite li dijetu ili ne. Između ostalog ona pomaže u varenju i apsorpciji hrane i pomaže kod izlučivanja otpadnih materija iz creva i bubrega, a joše će vam pružiti i duži osećaj sitosti.

Kako vam ne bi postala dosadna, možete je 'oplemeniti' isceđenim limunom jer se tako postiže sastav vode sličan želudačnoj kiselini ili narendanim đumbirom koji ubrzava metabolizam. Kriške svežeg krastavca takođe mogu dnevni unos vode učiniti manje dosadnim zadatkom.

Čaj od nane

Menta pomaže želucu da apsorbuje masnoću i smiruje probavni trakt. Ima diuretičko delovanje, podstiče metabolizam i smanjuje apetit. Kao njena dodatna prednosti ističe se i pomoć prilikom održavanja higijena usta, jer svojim aromatičnim mirisom osvežava dah zbog čega je gotovo redovni sastojak prirodnih pasta za zube.

Frape od ananasa

Enzim bromelain koji se nalazi u ananasu pomoći će vam u varenju proteina, olakšaće probavu i ukloniti nadutost. Napitku od ananasa možete dodati i laneno ulje i povećati efikasnost dijetalnog napitka.

Zeleni čaj

Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorevanje masnoća. Poželjno ga je piti pre vežbanja, pogotovo aerobnog, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto bi trebalo barem jednu šoljicu kafe zameniti zelenim čajem je i njegova osobina smanjivanja holesterola i rizika od kancerogenih oboljenja. Raznovrsnost njegove uloge zaštitnika zdravlja obuhvata i pomoć kod dijabetesa, smanjivanje stresa i zaštitu zubi od virusnih infekcija.

Izvor: zadovoljna.hr