Jesen je početak sezone te ukusne zimnice, kada se ajvar, džem, slatko i kompoti pripremaju i mame svojim opojnim mirisom i fenomenalnim ukusom. Ali, ove savršene namirnice nisu baš veliki prijatelj našoj liniji, piše Women'sHealth.com.

Cvekla

Osim što je slatkastog ukusa, cvekla sadrži i fitonutrijent pod nazivom betalain, koji pomaže u procesu detoksikacije organizma. A kada vaše telo eliminiše toksine na pravi način, tada bolje i brže vari hranu koju unosite tokom dana.

Brokoli

Budući da 91 odsto ovog povrća čini voda, brokoli je odličanm saveznik u kontrolisanju telesne težine, jer pruža potrebnu hidrataciju. Naučnici sa Univerziteta u Tenesiju došli su do zaključka da konzumiranje povrća sa visokim procentom vode može da pomogne bržem eliminisanju masnih naslaga.

Kruške

Ove sočne voćke bogate su pektinom, vlaknom koje vodu pretvara u gel i tako obezbeđuje duži osećaj sitosti. Drugim rečima - jedete manje i unosite manje kalorija! Pojedite krušku za užinu ili je iseckajte i izmešajte u salati. Možete i napraviti ukusan smuti od krušaka koji uz to i jača imunitet.

Nar

Budući da je jedna od supernamirnica i najvećih izvora vitamina C koji dokazano sagoreva masti, do mile volje možete uživati u slatkom ukusu sočnog nara. Nar je problematična voćka za čišćenje - savete kako da to uradite bez muke.

Semenke bundeve

Monozasićene masti iz semenki bundeve redukuju salo na stomaku. Propržite ih i začinite sa malo morske soli i jedite u salati ili same kao grickalicu uz neki dobar film.

Slatki krompir

Ljudi uglavnom izbegavaju da unose previše ugljenih hidrata, ali studije su pokazale da skrob koji se nalazi u krompiru pomaže organizmu da se izbori sa masnoćama i da ih sagori. Osim toga, slatki krompirj, odnosno batat,  je odličan način da zadovoljite potrebu za ugljenm hidratima bez nabacivanja dodatnih kilograma.

Bundeva

Bundeva, kao i kruška, sadrži pektin, koji dodatno reguliše nivo insulina, pa će i vaš apetit biti u granicama normale.

izvor: stil