Crvena i žuta paprika

Ako vam je potrebna najjača doza vitamina C, najbolja namirnica koju možete da konzumirate je paprika! Samo u stotinu grama crvenih i žutih paprika se nalazi 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od količine u pomorandži.

Brokoli

Nadamo se da ne moramo dvaput da ponavljamo kada vam kažemo da je ovo zeleno povrće jedno od najzdravijih? U 100 grama seckanog brokolija nalazi se oko 90 miligrama vitamina C.

Kelj

Sveži listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata i vlakana.

Guava

Neverovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama ovog tropskog voća. Preporučuje se da je konzumirate u svežem obliku jer sokovi od guave nemaju jednaku vitaminsku vrednost kao svež plod.

Kivi

Zeleno 'dlakavo' voće svakako uključite u svoju ishranu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C!

Karfiol

Ne zaboravite na karfiol! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.

Papaja

U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor hranljivih vlakana, vitamina A i B9.

izvor: zadovoljna.hr