Možda vam je teško da poverujete da med pomaže u mršavljenju i gubitku težine, ali tako jeste! Naime, nutricionista Mike Mclness ističe da je stvar u metaboličkoj snazi meda. Mclness je utvrdio da med podstiče promene u metabolizmu, zahvaljujući kojima topite masti čak i kada spavate.

Dakle, bez izgladnjivanja i bez stroge dijete vi možete izgubiti i do 3 kg nedeljno dok spavate. Mclness ističe da je tajna ove dijete samo u tome da zamenite upotrebu šećera medom. Napitak koji on preporučuje je šolja vruće vode sa kašičicom meda, koji možete piti u različita doba dana. Držite se toga i još nekoliko jednostavnih pravila i mehanizam u glavi će se okrenuti tako da će se žudnja za šećerom zaustaviti.

Dijeta je efikasna zbog toga što telo sagorijeva više masti tokom prvih nekoliko sati sna, nego u bilo koje drugo vreme. Ova činjenica, kao i izbacivanje rafiniranog šećera iz ishrane – korak je koji će balansirati moždane signale koji nam šalju poruke o nedostatku šećera, kada počnemo osećati umor ili pad energije.

Šta smete da jedete?

Mnogo ljudi veruje da je mast glavni neprijatelj kada je u pitanju gubitak težine, a zapravo postoji mnogo dokaza koji potvrđuju da je krivac zapravo šećer. Izbacite sve šećere i upotrebljavajte med kao alternativu. Započnite dan sa kašičicom meda u toploj šolji vode. Takođe, stavite med na integralno pecivo, dodajte u jogurt i slično. Obavezno pola sata pre spavanja opet popijte med u šolji tople vode.

Integralni hleb, testenina i smeđi pirinač, namirnice su koje su bogate vlaknima i jako su dobre za probavu te daju osećaj duže sitosti. Ispunite svoj tanjir dobrim proteinima i povrćem.

Time što jedete dovoljno proteina osiguravate sebi priliku da duže budete siti i izbjegavate da vaše telo traži šećer. Takođe, jedite ribu (ne pohovanu), piletinu (bez kože), svinjetinu, govedinu, jaja.

Kada je u pitanju ova dijeta, jednostavno nema previše pravila za to koliko se sme jesti salata. Pojedite bar dve porcije voća na dan. Takođe, jedite jogurt, sveži sir i pijte mleko.

Šta ne smete da jedete?

Ova dijeta funkcioniše samo ako izbegavate kalorije prisutne u prerađenoj hrani. Dakle, čips, kolači, keks, gazirana pića, pržena hrana, prerađena hrana i slično – zabranjeno. Takođe je poželjno da izbegnete ugljene hidrate bar jedan dan u nedelji. To znači da nema hleba, pirinča, testenine, brašna, krompira, žitarica. Medena dijeta uključuje potpunu zabranu krompira – bilo da je pečen, kuvan, čips, pire ili nešto drugo.

izvor:goodtoknow.com