Jesen sa sobom donosi mnoge tegobe, a jedna od njih je i pojačano opadanje kose. Na sreću, za to postoji jednostavno rešenje i ono se krije u vašoj kuhinji. Naime, određene namirnice koje su idealne u borbi protiv opadanja kose i odlične su za vaše zdravlje.

Losos

Losos je riba bogata omega-3 masnim kiselinama što je  čini jednom od najboljih namirnica za sprečavanje gubitka kose. Namirnice koje obiluju ovim kiselinama nisu dobre samo za vaš mozak, već i za zdravlje kose. Pobrinite se da što više jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, oraha i kelja.

Spanać

Ovo lisnato povrće puno je vitamina, minerala i antioksidanata što ga čini idealnom namirnicom za sprečavanje gubitka kose, a takođe daje sjaj vašem tenu. Zdravije ga je jesti kuvanog ili u smoothie-u, pa ga konzumirajte na različite načine, a ne samo sirovog kao salatu.

Jaja

Kad su jaja u pitanju, u medijima se stalno raspravlja o tome koliko su ona zapravo dobra za naše zdravlje. Treba li ih jesti ili izbegavati, pitanje je sad. Ako tražite namirnice koje će vam pomoću kod opadanja kose, jaja su svakako dobar izbor. Vrlo su hranjiva, važna su za zdravlje očiju, sadrže sve esencijalne aminokiseline i podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Ovsene pahuljice

Od ovsa možete napraviti vrlo ukusan doručak ili kolače, a takođe se nalazi na popisu namirnica koje sprečavaju opadanje kose. Dobar je izvor biotina koji je odličan za zdravlje kose i korena. Osim što poboljšava imunološki sustav i krvni pritisak, zdravstvene beneficije ovsa su višestruke pa svakako uvrstite ovu žitaricu u svoj jelovnik.

Sočivo

Sočivo je jedan veliki izvor esencijalnih minerala i vitamina koji su ključni u sprečavanju gubitka kose. Ako ste vegan ili vegetarijanac, sočivo i pasulj bi trebalo što češće da konzumirate, jer sadrže dosta proteina. Kako je kosa uglavnom sastavljena od proteina, važno je jesti namirnice koje ih sadrže. Ukoliko ne volite sočivo, jedite tofu, grčki jogurt ili kikiriki koji takođe obiluju proteinima.

izvor: zena.hr