Sušeno voće

Kad se dehidriraju, plodovi voca  gube na masi, ali im se povecava kolicina šecera i kalorija. Imajte to na umu kad se bacite u potragu za zdravim zalogajcicem. Na primer, 50 grama suvog grožda ima identicnu kalorijsku vrednost kao i dve kriške integralnog hleba. Zapitajte se šta ce vas bolje zasititi?

Energetske pločice sa žitaricama

Izmedu dorucka i rucka volite da prevarite glad energetskom plocicom jer ne želite da grickate nezdravi cips i druge slane napasti? One su zaista odlicna zamena za meduoobrok, sadrže žitarice koje sporo otpuštaju energiju pa vas duže cine sitim. Ipak, jedna manja energetska plocica sadrži izmedu 200 i 350 kalorija. Može li vaša dijeta podneti takav unos kalorija?

Jogurt s voćem

Ima li ukusnijeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od jogurta s vocem? Na vagi necete primetiti nikakve promene ako u omiljeni jogurt samostalno dodate komadice svežeg voca. Ali, ako u brzini posegnete za kupovnim vocnim jogurtom – budite na oprezu. Voce u takvim jogurtima je zasiceno šecerima, te je kaloricnije nego dorucak koji ste sami napravili.

Voda s ukusima

Piti obicnu vodu je svakako zdravo, a dnevno se preporucuje konzumacija i do osam caši. Medutim, nemojte obicnu negaziranu vodu izjednacavati s vodom obogacenom ukusima voca. U takvim vodama krije se iznenadujuca kolicina šecera, pa jedan litar takve vode ima više od 200 kalorija. Držite se one obicne negazirane pa necete uneti nikakve dodatne kalorije u organizam.

Orašasti plodovi

Želite li predivnu i negovanu kožu – jedite hranu bogatu vitaminom E. On se, na primer, nalazi u orašastim plodovima poput lešnika, oraha i badema. Ovi tvrdi plodovi odlican su meduoobrok, ali i veoma kaloricna namirnica. Setite se toga kad na posao ponesete sto grama badema, gde se nalazi cak 580 kalorija.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr