Lipidi i proteini su sastavni deo naše kose. Prvi su zaslužni za elastičnost, sjaj i mekoću vlasi, drugi joj daju čvrstinu. Zbog pojačanog izlaganja negativnim spoljnim uticajima (sunce, vetar, kiša, so...) količina lipida se smanjuje, te kosa može izgledati beživotno, suvo, naelektrisano, lako se mrsi i kida. To nije baš lepa slika, ali rešenje postoji. Pratite savete:

Salonska nega

DA: Dobro bi bilo da odmah nakon odmora posetite frizera. Da bi se obnovila količina lipida u vlasi, potrebna je pomoć stručnjaka, koji će proceniti u kom vam je stanju kosa i šta joj je neophodno i, naravno, odgovarajući tretman koji se radi kombinacijom profesionalnih preparata. U najvećem broju slučajeva dobra hidratacija dovoljna je da bi se povratili mekoća, sjaj i živost. Danas saloni imaju veliki spektar dubinskih, hranljivih, spa-tretmana ili polutretmana... Prepustite se stručnjaku – svom frizeru.

NE: Da bi se ponovo uspostavio lipidni balans, nije dovoljno samo zamastiti kosu nekom smesom spremljenom po „bakinom receptu“. To naročito ne daje rezultate kad je reč o dubinskoj regeneraciji. Ali može da pomogne. Probajte da pomešate 30ml ulja od kantariona, isto toliko tinkture od koprive (u formi kapi je ima u svakoj apoteci), 15ml AD3 kapi (koncentrovanih, ne onih razvodnjenih za bebe), 150ml rastvora pantenola i litar šampona od koprive i da time perete kosu tri puta nedeljno. Nakon mesec dana uočićete značajnu razliku.

DA: Farbana i hemijski tretirana kosa nakon leta je promenjene strukture, a to se najbolje vidi po boji, koja je neujednačena i bez živosti. Potrebno joj je farbanje bojama bez amonijaka, koje su manje agresivne za vlas, a vraćaju joj sjaj. Ako ste plavi ili šatirani, pre novog bojenja potrebno je uraditi neke od tretmana za regeneraciju jer će kosa tako bolje podneti uticaj hemijskih supstanci iz farbe.

NE: Velika je zabluda da će samo šišanje krajeva pomoći regeneraciji kose. Sečenjem se uglavnom otklanjaju samo beživotni vrhovi, to ne rešava problem dehidrirane vlasi. Kosi je nega potrebna tokom čitave godine, a bilo bi dobro i jednom mesečno uraditi tretman kod frizera (neka vam ga urade kad odete na farbanje).

Kućna nega

DA: U zavisnosti od godišnjeg doba, količine stresa i drugih negativnih spoljnih uticaja, stanje kose se tokom godine menja. Zato je potrebno menjati i šampone, regeneratore i maske, posebno nakon leta, kad nam je kosa najčešće potpuno dehidrirana. Nabavite, dakle, hidratantne i hranljive preparate za negu. Ako ne volite frizerske salone i niste fan preteranog trošenja vremena na negu i ulepšavanje, pokušajte sa live-in maskama, koje duže ostaju na dlaci, pa se samim tim produžava i njihovo dejstvo.

NE: Izbegavajte da na kosu nanosite maslinovo ulje. Dokazano je da izvesne supstance iz ovog ulja dubinski isušuju vlas.

DA: Dehidriranu kosu potrebno je tretirati namenskim maskama i uljima. Odgovarajuća kombinacija eteričnih ulja kosi vraća neophodne lipide.

NE: Jedna od većih zabluda je da regenerator, ako se ostavi duže da odstoji, ima efekat pakovanja ili maske. Njegova jedina uloga je da zatvori kutikulu, tako da on ne sadrži nikakve regenerativne sastojke niti svojstva.

Savet:

Tretirajte kosu jednom nedeljno i kod kuće. Ako nakon pranja, na mokru kosu nanesete mešavinu od pet kašika sveže isceđenog limunovog soka i jedne kašike meda, pa ostavite da deluje 20 minuta i isperete toplom vodom, pa tek onda nanesete regenerator a u vodu za ispiranje dodate (jabukovo) sirće kosa će vam biti zdravija i sjajnija a boja intenzivnija.