Ravna kosa

Marcello Mura, Salon Metodo Rossano Ferretti

Ravna kosa je, bez dileme, moj favorit. Slap ravne, sjajne kose, na kome se vidi sva umešnost majstora koji ju je šišao... Tu nema prevare, vidi se svaka greška i svaka bravura. Prva asocijacija na savršeni bob, moj omiljeni zadatak u salonu, jeste ravna kosa koja sija od zdravlja! A što se tiče boje, pa tu joj takođe nema premca! Upotrebljavajući tehnike senčenja, nijansiranja ili sunshine do izražaja dolazi svaka nijansa na kojoj vredno radimo i vidi se dobijena dubina boje koju smo hteli da postignemo. Ravna kosa je seksi, bilo da je savršeno ispeglana ili mekano isfenirana, pokupljena u rep sa razdeljkom na strani ili skupljena u punđu. Lakša je za održavanje od kovrdža, koje ako sređujete sami a niste dovoljno vešti, mogu vrlo lako da izgledaju neuredno. Ravna kosa trpi više stilova i kada je oblačenje u pitanju. Jednostavno je elegantnija.

How to

Za adekvatno održavanje prvi korak je šampon namenjen ravnoj kosi. On najčešće u sebi ima silikone, koji su potpuno u redu jer oblažu i zatvaraju vlas, pa kosa izgleda sjajno. Nega bi trebalo da bude hranljiva, a pored maske predložio bih ulja, koja su fantastična! Nove formule ne maste kosu kao prethodne. Da bi kosa bila još sjajnija, preporučujem da pri ispiranju poslednji mlaz vode bude hladan. Pre feniranja kosu treba prosušiti, i to tako što ćete sagnuti glavu da vam kosa pada dole, da bi frizura dobila na volumenu. Kosu potom treba podeliti u pramenove i sušiti četkom od korena ka krajevima.

Kovrdže

Milan Sarić, Salon Milan Sarić

Kovrdžava kosa je uvek predstavljala vrhunac ženstvenosti. Počev od tridesetih godina prošlog veka i talasa čarlston ere koji su proslavile svetske dive, junakinje crno-belih filmova i princeze stila, pa sve do danas, talasi na hiljadu načina ženu čine ženstvenom. S druge strane, velike afro-kovrdže i vesela disko era često su i danas inspiracija za dobru zabavu. Volumen je ponovo in, kovrdže ili talasi napravljeni presom ili figrarom daće vam nepogrešiv sexy look! Doskoro zaboravljeni mini-val ponovo je u trendu, ali u novom ruhu. Trajne kovrdže danas se izrađuju ekološkim preparatima, sa što manje štetnih hemikalija. Nekadašnje sitne kovrdže danas zamenjuju prirodni talasi nalik prirodnim loknama. Budite kao zavodljive Parižanke, koje su naklonjene prirodnijem izgledu i vrhunski šarmiraju rastresenim krupnim talasima.

How to

Prirodno kovrdžava kosa je uglavnom suvlje teksture jer nema dovoljno keratina u dlaci. Samim tim je poroznija, krtija i sklonija cvetanju. Tretman organskim keratinom je dobrodošao, ali u svakom slučaju pravilna nega i šišanje su obavezni. Pre sušenja obavezno je naneti blagu penu bez alkohola, koja će zaštiti dlaku. Na kraju kovrdžavu kosu treba stilizovati arganovim uljem ili dobrim hranljivim voskom, koji će joj dati dodatni sjaj. Prilikom bojenja koristite što manji procenat hidrogena, jer on ekstremno oštećuje lokne. Lično, na kovrdžavoj kosi najviše volim da vidim crvenonarandžastu boju.

Priredila: Branislava Kostić