Tekst: BRANISLAVA KOSTIĆ

Slatko pletivo

Za ovo leto karakteristične su romantične pletenice! Iako je to stari način ukrašavanja kose, nikada ne izlazi iz mode i stalno doživljava nove varijacije. Najpoznatija je varijanta pletenice koja se pravi od tri pramena kose, ali ovog leta pokušajte nešto drugačije. Izuzetno nam se dopala varijacija s revije Antonija Berardija: kosu zaližite gelom i podelite je uzdužno u dva dela. I jedan i drugi pri vrhu vrata počnite da uvrćete prvo oko svoje ose, a potom i jedan oko drugog, a kraj pričvrstite gumicom. Da se sitne dlačice ne bi razletele, obe polovine kose obložite voskom u spreju, koji će doprineti i da vam se kosa sija. 

Nisu vam potrebni baš svi proizvodi za stilizovanje kose

Istina je da frizeri već godinama pokušavaju da imitiraju efekat slane vode u kosi: blagi volumen i vlasi izdeljene u neravnomerne bičeve... ali uzalud. Da biste od prirode iskoristili najbolje, ipak nemojte oprati kosu posle izlaska iz mora. Samo je nahranite nekim leave in balzamom koji će umiriti agresivno dejstvo soli. A frizura? Pa, već je imate, a vama preostaje samo da se igrate s razdeljkom. Ne pomišljajte na češalj, nego pročešljajte kosu prstima i prebacite je na željenu stranu. 

O sole mio

Zaštita od sunca nije potrebna samo vašoj koži nego i kosi. Sa sobom uvek nosite UV sprej koji oblaže vlasi i tako ih štiti od zračenja. Treba ga naneti svakog dana, a kada ste na plaži i svaki put kada izađete iz vode.

PageBreak

Wet, wet, wet

Jedino pravilo „mokre frizure“ je znati kada je nositi. To je jedan od onih lookova sa kojim možete da izgledate ili najbolje ili najgore moguće. Da biste osigurali ovo prvo, wet look nosite samo kada ste na letovanju ili u izlascima tokom letnjih meseci. Nanesite gel za kosu samo na koren, a potom počnite da raščešljavate nadole. Tako će se proizvod rasporediti samo do polovine kose, a krajevi će ostati suvi. Ako baš niste sigurni kako to treba da izgleda, pogledajte revije brendova Krizia, Michael Kors i J. Mendel. 

Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se

Ruku na srce, koliko god da se leti fenirate, skoro da nikada nemate frizuru. Krivicu možete pripisati visokim temperaturama i vlažnosti vazduha, ali ste na kraju žrtva opet vi. Nemojte očajavati, nego otkrijte dobre strane svega toga. Na revijama brendova John Galliano i Jen Kao je i zamišljeno da žene ovog leta imaju pomalo čupave i neuredne frizure, ali nam se ipak najviše dopao stil koji je predstavio Matthew Williamson. Reč je o jednostavnoj, labavo vezanoj punđi pri dnu glave, a sa zanimljivim detaljem, tj. malom pletenicom sa strane. Art direktor kuće Tony and Guy, Cos Sakkas, koji je smislio ovu frizuru, rekao je: „Ovaj stajling kose je ležeran, skroz boho.“ 

Veštačko disanje

Kao što je i koži potreban odmor posle napornog dana na suncu, tako je i s kosom. Osim što je neophodno da je dobro operete od soli i peska, takođe je važno i da je nahranite balzamom, a ne bi bilo na odmet i da je počastite i nekim tretmanom koji ćete ostaviti da deluje preko noći. 

Sunce, vetar , letnji pljuskovi i morska so mogu biti mnogo bolji stilisti za kosu nego što mislite...