Poznato je da sunčevi zraci izbeljuju melanin u kosi te ona postaje svetlija.

Taj efekat može izgledati tako neverovatno da ga možete zadržati i kada leto prođe. 

(Nove pletenice koje nosimo ovog proleća)

Možda niste znali do sada, ali postoje prirodni načini za prosvetljavanje kose, koje možete i sami primeniti.

Kako to funkcionise, i koja su najčešća pitanja u vezi sa ovim farbanjem, predstavljamo vam u nastavku teksta.

Da li je zaista moguće prirodno prosvetliti kosu?

Većina je čula za mogućnosti tretmana kućnog svetljenja kose - budite iskreni: pokušali ste da stavite limunov sok u kosu - ali prema mišljenju stručnjaka koje smo konsultovali, ovi tretmani ponekad mogu da funkcionišu, ali je obično bezbednije da sačuvate kosu za salon.

Prirodni sastojci mogu biti nepredvidivi i potencijalno prouzrokovati nepopravljivu štetu na kosi koja se ne može ispraviti ni od strane profesionalnog frizera. Pored toga, stilista u salonu može dodati dimenziju u boji koju kuhinjski sastojci ne mogu. Ali ako stavimo na stranu ove razloge, ipak je moguće da prirodno prosvetlite kosu kod kuće.

Koje prirodne sastojke možete iskoristiti da prosvetlite kosu kod kuće?

Najčešće se koriste sastojci poput soka od limuna, sirćeta, kamilice, piva. Limunov sok i kamilica su najsigurniji način da postepeno prosvetlite kosu jer su relativno nežni, ali preporučuje se da ih uglavnom koristite na krajevima, a ne na čitavoj kosi. U međuvremenu, sirće i pivo su više abrazivni i mogu oštetiti kosu.

Ako se odlučite na ovaj korak kod kuće, koje tehnike su najbolje?

Svi stručnjaci su se složili da se tretmani kose za prosvetljenje kose ne smeju primenjivati na korenu. Nanesite ih bliže krajevima kose kako biste dobili prirodniji izgled. Koreni imaju tendenciju da preuzimaju grublje tonove, a kod kuće osvetljivači mogu učiniti da vam vrh glave izgleda previše narandžasto. Nakon što prosvetlite kosu, preporučujemo korišćenje maske za tretman kako bi vaša kosa bila sjajna i zdrava.

Koji tipovi kose če imati najviše uspeha u kućnom farbanju?

Ljudi sa nefarbanom kosom i svetlijim tonovima kose će imati najviše koristi od farbanja kod kuće. 

Šta bi trebalo izbeći prilikom farbanja kod kuće?

Koloristi su primetili da treba izbegavati sve proizvode koji sadrže peroksid. Iako podižu boju brže, mogu pretvoriti vašu kosu u narandžastu i sakupiti se unutar kose, što će uzrokovati neke probleme za vas ako odlučite da svoju kosu uradite profesionalno. Peroksid takođe može trajno da utiče na teksturu i osećaj vaše kose.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/