Ako se kosa ne osuši dobro mogu da se dobiju: prehlada, facijalis ili meningitis.

Strah od izlaska napolje na niske temperature sa mokrom kosom je realan, ali ne treba da bude predimezioniran. Da li ste se ikada zapitali kako ljudi tokom zimskih meseci ide kod frizera i nema epidemije moždanih problema?

Neželjena situacija nastaje ne zato što se oprala kosa, nego zato što se nije osušila kako treba.

Da bi se to pouzdano desilo, pratite sledeće savete:

1. Upotrebljavajte regenerator

Balzam oblaže vlas i utiće na to da voda brže sklizne sa dlake, kako pri ceđenju tako i pri sušenju.

2. Kosu ocedite rukama

Obema šakama stisnite vlasi da bi iz njih, i pre obmotavanja u peškir, iscureo višak vode. Kosu nikada nemojte trljati ni šakama ni peškirom levo-desno, napred-nazad jer se tako stvara nepotrebno trenje koje kida vlasi.

(Trenutno najpopularnija punđa na Pinterestu)

3. Vlasi obmotajte u peškir od mikrofibera

Klasični frotirni peškiri ne upijaju vodu dovoljno dobro. Takođe, napravite turban na glavi i to tako što ćete prvu trećinu peškira staviti na potiljak, u ostatak obmotati kosu, zavrnuti je u peškir i fiksirati na vrhu glave. Za pet minuta ga rasformirajte i ponovo napravite turban tako što ćete za to upotrebiti zadnju trećinu peškira (koja nije upila vodu, stoga ostala suva i u mogućnosti da pokupu još vlage). Mnogi za ovaj korak koriste papirne ubruse jer najbolje upijaju vodu, ali zbog ekološke osvešćenosti vam to nikako ne bismo preporučili. Takođe, vodu odlučno upija i obična pamučna majica.   

(Povratak na velika vrata: 4 vintage frizure koje će biti hit ovog proleća prema frizerima slavnih)

4. Koristite proizvod za brzo sušenje kose

Verovatno niste ni znali da tako nešto postoji, ali ako ste svesni da ste osoba koja je stalno u stisci sa vremenom, pažljivije gledajte proizvode u drogerijama. Ovi se nalaze tamo gde i svi sprejevi koji se upotrebljavaju pre sušenja kose.PageBreak

5. Ne sušite kosu u kupatilu

Većina kupatila su manje prostorije bez prozora i tu se lako nakuplja vlaga. Ona će vam samo otežati posao i produžiti vreme sušenja.

6. Koncetrišite se na koren i kožu glave

Kosa je u predelu glave gušća, pa je potrebno posvetiti više vremena toj regiji. Takođe, zdravstveni problemi javljaju se zbog prehlade same glave. Ako komad kose koji je pola metra udaljen od skalpa ostane vlažan, sigurno vam neće naškoditi.

7. Koristite jak fen

Sigurno ste nekada u salonu videli da jednu osobu feniraju dva frizera da bi se dobilo na brzini. Niko vam ne savetuje da kupite dva fena, ali onaj koji imate mora biti jak. Trebalo bi da ima snagu od 1.800W ili više

8. Kosu sušite u nekoliko etapa

Sigurno ima još stvari koje treba da uradite (našminkate se, doručkujete, namestite krevet), zato prvo uradite jednu-dve, potom upotrebite fen. Proces sušenja ide brže, ako je kosa makar malo prosušena na sobnoj temperaturi. Potom osušite kosu oko 70%, a zatim i uradite još nešto preostalo. Onda završite sušenje.  

9. Feniranje završite hladnim vazduhom

Ovo je prvo dobar savet jer ćete smanjiti mogućnost elektrisanja kose, a i hladan vazduh je i kao mali test, skrenuće vam pažnju na delove kože glave koji su ostali vlažni tako što će vam jednostavno - biti hladno. Zato ih ponovo sušite osušite toplim vazduhom.

Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/