Vlasnica frizerskog salona, Anita Mioč, otkrila nam je koji alati su trenutno u trendu i na šta trebamo obratiti pažnju prilikom odabira.

"U današnje vreme imamo mnogo mogućnosti za kovrdžanje kose kod kuće. Na raspolaganju su četke, razni uvijači poput onih s čičkom, zatim grejači, metalne i sunđeraste papilotne, a kosu možemo kovdžati i pomoću pletenice, ukosnica i pegle.

Trend najpopularnijeg styling alata koji regularno možemo koristiti kod kuće, već duži period je figaro za kosu, a izbor alata i tehnika zavisi najviše od naših sposobnosti", objasnila je Anita.

Napominje kako pri odabiru uređaja za kovrdžanje kose posebnu pažnju moramo obratiti na one takozvane vrele styling alate: kao što su pegla i figaro. Dodaje kako prečestim i nepažljivim korištenjem tih alata možemo oštetiti kosu pa ona preporučuje keramičke, turmalin ili titanium uređaje.

Najviše nas je zanimalo kakve kovrdže postižemo kojim alatom, pa nam je Anita objasnila kako zapravo veličina figara određuje izgled samih kovrdža, a što je figaro deblji, kovrdže će biti veće te isto važi i obrnuto. 

Ako imate dugu i tešku kosu koju je potrebno podići u korenu i dati joj volumen, te želite Victoria's Secret valove, Anita savetuje da koristite figaro debljine 5 centimetara. Za kraću, srednju i dužu kosu, ukoliko želite definisane zasebne kovrdže ili jače talase, Anita sugeriše figaro debljine od 3 centimetra. Izdvaja da je za retro kovrdže za sve dužine kose, najbolji onaj od 2,5 centimetara. Ako neko želi izgled afro spirala to će postići uz tanki figaro od svega jednom centimetra.

"Pri samoj izradi kovrdža kod kuće, posebnu pažnju treba da obratite na odabir pravilne temperature uređaja. Ako imate gustu i neposlušnu kosu koja se teško oblikuje odaberite višu temperaturu, a za nežniju i tanju kosu odaberite nižu temperaturu. Imajte na umu da kosa mora biti potpuno suva. Obavezno pre samog uvijanja na svaki pramen zasebno nanesite proizvod za zaštitu kose", kaže Anita. 

Dodaje kako je naravno nepotrebno objašnjavati da je u frizerskom salonu uvek bolje kovrdžati kosu, jer je to ipak njihova profesija, ali prethodno navedeni trikovi i uputstva sigurno će vam pomoći da i kod kuće postignete frizuru sa kojom možete zablistati i bez odlaska u salon.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/