Često govorimo o raznim anti-age sredstvima za sprečavanje pojava znakova starosti, zaboravljajući koji je značaj frizure po naš izgled. 

Boja, dužina, oblik i naravno sve popularniji highlight mogu da vam pomognu u očuvanju mladalačkog looka- i skretanja pažnje sa sitnih nepravilnosti na licu.

(Saveti stručnjaka: Najbolji anti-age saveti za kožu, kosu i šminku)

Zato smo rešili da čujemo savete od frizerskih eksperata, koji su vodeći stručnjaci u svom poslu. Oni su izdvojili 6 najčeščih grešaka koje dodaju godine:

1. Prekratka kosa

"Ako je kosa zdrava i ima bogat volumen, nema potrebe da je šišate i pretvarate je u konzervativnu frizuru, samo što mislite da ona odgovara vašim godinama", kaže Thom Priano, frizer iz Garren New York salona. U slučaju da želite kraću frizuru, neka ona bude pomalo messy, "zapuštenog" izgleda sa stepenovima. Tako ćete postići mnogo moderniji izgled, a održavanje će biti mnogo lakše. 

2. Predugačka kosa

Zbog težine, veoma dugačka kosa ima tendenciju da "pada" zbog čega gubi volumen, a samim tim utiče i na izgled i oblik lica. Pri tome, najgori primer svakako predstavlja ravna dugačka kosa bez oblika ili nasuprot tome kovrdžava, koja gubi na volumenu lokni i krajnjem obliku. Zato frizer Pavle Labrecque, savetuje da razmislite o popularnoj lob frizuri, koja seže do ramena. Asimetričan i pomalo nesavršen oblik frizure će skrenuti pažnju sa sitnih nepravilnosti na licu, poput finih linija bora.

3. Plašite se svetlijih nijansi

Ako se držite taminijih nijansi kose, budite sigurni da ćete nesvesno dodati koju godinu više. "Izuzetno tamna kosa može da učini svetlu kožu temena glave mnogo vidljivijom, naročito oko samog razdeljka. Takođe, ona reflektuje senku na vaše lice, tako da bore izgledaju još izraženije", kaže Gary Howse, kreativni direktor Gary Manuel salona, iz Sietla. "Umesto toga, pronađite boju koja je dve ili tri nijanse svetlija od vaše trenutne, ili je osvežite nekom highlight tehnikom bojenja", kaže frizer Sharon Dorram, iz Sally Hershberger salona u Njujorku, i dodaje: "Ako koristite tamnu braon, preporučujem da ovog puta probate kremastu čokoladnu nijansu, umesto nje". 

4. Plašite se tamnijih nijansi

"Ako je vaša boja kose istog tona kao i lice, delovaćete bledo", kaže Louis Licari, poznati njujorški frizer. Mali kontrast može učiniti vašu kožu sjajnijom. Ako imate previše svetlu kožu odaberite tamniju boju kose, poput karamel nijanse.

5. Ne znate da održavate sivu (grey) kosu

Odmah da znate- siva kosa ne znači da ćete izgledati 10 godina kasnije, sve dok je vaša boja "živa". Šta to znači? Pa ukratko rečeno- "žućkasta nijansa sive kose je loša koliko i žuti zubi", kaže Howse. Sprečite žutilo proizvodima koji sadrže pojačivače sjaja. Pored toga, preporučivo je da koristite šampon sa plavim ili ljubičastim podtonovima, kako biste neutralisali žutilo. Pored toga, kako Howse kaže, možete se opredeliti i za farbanje kose svetlo nijansom plave, kako bi vaša kosa dobila na živosti.

6. Ekstremno šišanje

Smelo šišanje ili boja kose takođe mogu da dodaju godine. Frizeri ove velike eskperimente poistovećuju sa nošenjem previše trendi garderobe ili jakom šminkom. Držite se svog stila i nemojte da budete rob trendova. Pogledajte fotografije poznatih ličnosti koje su približno vaših godina, a imaju lepu kosu (poput Halle Berry ili Susan Sarandon), jer vam one mogu poslužiti kao odlična inspiracija. 

Šiške predstavljaju jedan dobar način da promenite nešto na svom izgledu. "One obično podmlađuju ljude", kaže Howse. Zato on predlaže da prvo uradite mini test, kako biste videli da li će vam dobro stajati:  Kada se pogledate u ogledalo stavite tuku preko čela, a zatim je sklonite- koji izgled vam se više sviđa? Preporučujemo da birate guste, ravne šiške koje padaju do vaših obrva, a ne retke i one koje se sastoje iz pramena. Ili se odlučite za duže šiške na stranu. U slučaju da imate veće zaliske, kovrdže ili malo čelo, zaboravite na nošenje šiški. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija