Pasta alla Normaje sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Kataniji, a brojni se kuvari slažu da jelo svoj"vulkanski"izgled erupcije paradajza ipatlidžanaduguje Etni.

I oni koji inače ne vole patlidžane,vole je i pružaju priliku preukusnom sosu, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocede" od gorčine. Neki kuvari tvrde da se takomanje napiju ulja tokom pečenja.

Patlidžani se mogu iseći natanke tračicepa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se nakockice, lakše ćete ih jesti. U zavisnosti od toga koliko pazite na liniju, možete ihpropržiti u tiganju, na roštilju ili u dubokom ulju.

Iako jepasta alla Normapoznata popatlidžanima,paradajz je taj koji pruža taj poseban ukus. Trebaće vam ibosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.

Kad je reč otestenini, imate slobodu izbora - odlična su opcijašpagetiili nešto deblji bukatini,peneilirigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni sos. Bez sira nemaNorme.Parmezani rikota fino podižu ostale ukuse.

Donosimo vam sicilijanski recept za pastu alla Norma koju će obožavati cela porodica!
Foto: Unsplash/Mae Mu

Sastojci za pastu alla Norma:

  • 1 veliki patlidžan
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 3 češnja belog luka
  • 4 paradajza ili limenka pelata
  • 25 g bosiljka
  • 150 g – 200 g testenine
  • 1 kašika parmezana

Priprema:

1. Patlidžan isecite na trake ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.

2. Zagrejte pola količine ulja u tiganju.

3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite ubrusom pa ubacite na tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.

4. Zagrejte ostatak ulja i dodajte iseckani beli luk pa nakon nekoliko minuta ubacite i paradajz i polovinu bosiljka. Kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuvanu testeninu.

5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka pa poslužite.

Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs