Postoji mnogo varijacija na temu kada je u pitanju recept za kolač sa višnjama, ima onih koji su posni, koji se prave bez šećera, zatim varijante u kojima umesto mleka ide jogurt ili se dodaju listići badema kao "tajni" sastojak, a postali su popularni i oni sa čokoladom.
Međutim, najomiljeniji jeste onaj najkalsičniji naravno. Mi vam donosimo recept upravo za klasičan kolač sa višnjama.
Sastojci:
3 veća jaja
150 ml ulja
400 ml mleka
1 prašak za pecivo
200 grama šećera
400 grama brašna
400 grama griza
domaće višnje ili iz kompota
šećer u prahu po želji
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 Celzijusa.
Lim ili kalup za pečenje obložite masnim papirom ili ga namastite i pobrašnjavite.
U srednjoj posudi pomešajte sve suve sastojke.
Zatim u drugoj, većoj posudi pomešajte sve mokre sastojke.
Najpre umutite jaja, a zatim dodajte i sve ostale mokre sastojke.
Suve sastojke lagano dodajte u mokre.
Dobro promešajte i sjedinite u jednu jednoličnu smesu.
Ulijte smesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje.
Pecite u rerni oko 5 minuta.
Izvadite lagano iz rerne, te po vrhu posipajte višnje, kako ne bi pale na dno.
Zatim ponovo ubacite u rernu i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 Celzijusa dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Kolač je gotov kad čačkalica kojom probodete izađe suva.
Desert ukrasite šećerom u prahu.
Izvor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr
5 CHANEL PARFEMA KOJE SVAKA ŽENA TREBA DA POSEDUJE U ŽIVOTU: Ovi mirisi su zasluženo vanvremenski klasici
7 DANA JELOVNIKA MOĆNE DIJETE 1200 KALORIJA: Izgubite kilograme uz raznovrstan meni koji preporučuju i nutricionisti
BRAD PITT & PENELOPE CRUZ ZVEZDE SU NOVOG CHANEL FILMA: Pogledajte ljubavnu scenu koja je oduševila sve
5 VIRALNIH KOMADA KOJI PRIPADAJU "GRANDMA STILU": Retro estetiku pronašli smo u ormarima naših mama i baka
BILI SMO NA KIMHĒKIM REVIJI NA NEDELJI MODE U PARIZU: Zavirite u behind the scenes momente i prvi red korejskog brenda