Postoji mnogo varijacija na temu kada je u pitanju recept za kolač sa višnjama, ima onih koji su posni, koji se prave bez šećera, zatim varijante u kojima umesto mleka ide jogurt ili se dodaju listići badema kao "tajni" sastojak, a postali su popularni i oni sa čokoladom.

Međutim, najomiljeniji jeste onaj najkalsičniji naravno. Mi vam donosimo recept upravo za klasičan kolač sa višnjama.

Sastojci:

3 veća jaja

150 ml ulja

400 ml mleka

1 prašak za pecivo

200 grama šećera

400 grama brašna

400 grama griza

 domaće višnje ili iz kompota

šećer u prahu po želji

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 Celzijusa.

Lim ili kalup za pečenje obložite masnim papirom ili ga namastite i pobrašnjavite.

U srednjoj posudi pomešajte sve suve sastojke.

Zatim u drugoj, većoj posudi pomešajte sve mokre sastojke.

Najpre umutite jaja, a zatim dodajte i sve ostale mokre sastojke.

Suve sastojke lagano dodajte u mokre.

Dobro promešajte i sjedinite u jednu jednoličnu smesu.

Ulijte smesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje.

Pecite u rerni oko 5 minuta.

Izvadite lagano iz rerne, te po vrhu posipajte višnje, kako ne bi pale na dno.

Zatim ponovo ubacite u rernu i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 Celzijusa dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Kolač je gotov kad čačkalica kojom probodete izađe suva.

Desert ukrasite šećerom u prahu.

Izvor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr