Složite namirnice koje vam trebaju

Profesionalni kuvari koriste ovaj sistem – prvo slože sve sastojke iz recepta, delimično ih pripremajući (poput odmeravanja i sečenja) i stavljaju ih blizu. Ovaj sistem je odličan savet za sve domaćice, jer pomaže pri organizaciji. To će vam osigurati da nijedan sastojak niste zaboravili i uštedeće vam vreme.

Lepo začinite

So je ključan začina ako želite da vaša hrana bude ukusna. Većina recepata napominje kada treba da se doda so, ali zlatno pravilo je da dodate barem prstohvat ili dva soli kada počnete da kuvate i opet na samom kraju. Često isprobavajte hranu tokom kuvanja da biste videli da li ste dobro začinili.

Koristite odgovarajuće posuđe 

Kad u receptu piše da koristite određenu vrstu tiganja, koristite je. Ako imate samo jedan tiganj ili šerpu, bitno je da kupite nekoliko vrsta posuđa koje znate da će vam uvek trebati i tako ćete biti spremni.

Povrće i meso pre kuvanja osušite 

Ako pečete meso koje je vlažno ono neće biti dobro ukusa i neće se pravilno ispržiti. Meso uvek osušite ubrusom, pa ubacite u tiganj, tepsiju… Isto važi i za povrće.

Nemojte pretrpavati tiganj

Bez obzira da li pečete ili pržite u tiganju (tepsiji, šerpi…), važno je da ih ne pretrpate namirnicama. Dobro je da namirnice imaju prostora da se lepo isprže.

Bacajte začine koji su izgubili miris

Mleveni začini brzo izgube miris, a samim tim i ukus. Zato ako vaš začin nema nikakav miris možete ga baciti, jer neće dati nikakav ukus jelu.

Sačuvajte masnoću

Pileća masnoća je neverovatna stvar, bilo da pržite luk u njoj, dinstate povrće ili je mažete na tost. Kada napravite piletinu ohlađenu masnoću iz šerpe/tepsije/tiganja sipajte u plastičnu posudu i čuvajte je u zamrzivaču. Ovo važi i za slaninu.

Kako da korica piletine uvek bude hrskava 

Pile obilno posolite i ostavite da stoji nepokriveno u frižideru nekoliko sati pre pečenja. Tako ćete dobiti najhrskaviju kožicu.

Koristite zamrzivač

Već znate da ostatke hrane možete ostaviti u zamrzivaču. Ali napravite mesto u svom zamrzivaču i za zalihe koje će vam olakašti prirpemanje jela. Smrznuti đumbir duže će ostati svež i lakše ćete ga izrendati. Pastu od paradajza, bujone i sosove možete zamrznuti i posle ih samo odmrznuti ako vam zatrebaju za neki recept. Takođe možete zamrznuti testo za kolače i pite, belanca i žumanca i koristiti ih kad god trebate.

Izvor: Stil.rs