Halloween meni: Kako da napravite najbolju hranu za Noć veštica

foto: Profimedia

Halloween ne može proći bez dobrog partyja, a dobar party ne može proći bez dobre hrane i pića. Nadamo se da će i vama ovo biti najstrašnija noć ove godine u najpozitivnijem smislu.

Noć veštica nosi sa sobom mnogo običaja. Suprotno uverenju kako običaj slavlja Halloween-a potiče iz SAD-a, istorija nam dokazuje kako je sve započelo od Kelta, naroda koji je živio prije 2000 godina na području Irske.

Kelti su slavili svoj godišnji festival žetve prvog dana u novembru.

Njime su označavali početak zime, novog godišnjeg doba, ali i propadanjem, umiranjem, te granicom između živih i mrtvih. Tokom istorije Noć veštica je postao zadnji dan u oktobru, a dan koji sledi, Dan mrtvih. Halloween ili Noć veštica kakvu danas poznajemo se slavi već u 16-om veku.

Odrasli su se prerušili u mumije, a juniori su hodali u svojim kostimićima i kucali na vrata komšija u nadi da će zaraditi svoje najdraže slatkiše. Već tada su strašni kostimi, po mogućnosti mumije ili živih mrtvaca postali neizbežni deo večeri koju slavimo jednom godišnje. 

Halloween je izvrsna prilika da organizujete party kod kuće.

S obzirom da se radi o tematskoj žurki, vrlo je bitno gostima dočarati atmosferu cele priče koja stoji iza teme. 

Detalji su vrlo bitni, pa tako i sama dekoracija. Ukrasite plafone sa visećim šišmišima i bundevama, a uglove prostorija sa paukovim mrežama. Ne smete zaboraviti na hranu i piće. Zato smo vam pripremili par predloga koji će vam pomoći da organizujete Halloween party godine!

Veče počinje aperitivom, pa ćemo i mi.

Martini od bundeve će goste osvojiti odmah na ulazu. Malo narandžasto piće lepo posluženo u martini čaši sa crnim ivicama. 

Sastojci za Martini od bundeve:

1 kašikica pirea od bundeve

3 pune kašike votke

4 pune kašike soka od narandže

prstohvat muškatnog oraščića

keks (mleveni)

preliv od karamele

Ivicu Martini čaše umočite u preliv od karamele i u mleveni keks. Pire od bundeve, votku, sok od narandže i muškatni oraščić pomešati i uliti u čašu.

Ušečerene jabuke

Ušečerene jabuke su neizostavni deo sezone, pa tako i Halloweena. Jabuke dobro operite, osušite i stavite na ražnjić. Pripremite sirup od šečera, tako da otopite 400 g šečera u 0,5 dcl vode. Po želji dodajte koju kapljicu crvene prehrambene boje. Pričekajte da jako zagusti i umočite jabuke, te ostavite sa strane da se stvrdnu.

Halloween grickalice

Slanu verziju grickalica ovog puta možete vrlo jednostavno pripremiti. Lisnato testo obmotajte oko viršle. Napravite nekoliko tih "rolnica" i zatim posložite sve na lim za pečenje, premažite jajetom i pecite na 180°C 10 - 15 min. U marketu kupite ukrase od marcipana u obliku očiju i položite na još tople viršle. Tako u kratkom roku dobijete male jestive mumije.

Uz aperitiv, dobro je imati i piće koje će uvek biti dostupno na stolu. Opet se radi o koktelu. Ovog puta je crvene boje kako bi što bolje dočaralo krv. U apoteci možete kupiti prazne plastične injekcije. Pomešajte sok od brusnice i votku u odnosu po želji, te napunite injekcije. Prethodno dobro ohladite piće i poslužite tako, da bude dostupno gostima kada im zatreba doza.

Tekst: Anamarija Ledić sa bloga Oh fudge koju možete da pratite i putem Instagram profila.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin