Povrće i jaja su idelna kombinacija za dane kada vam se ništa naročito ne priprema i dugo kuva, te je ovaj jednostavan recept idealan upravo za takve dane. Pritom, sastojci su zdravi, ne preteranokalorični, dok je čitava kombinacija vrlo zasitna.

Jaja su jedna glavna namirnica tradicionalne španske kuhinje, a ovaj omlet se kombinuje i sa drugim klasičnim sastojcima (poput svežeg povraća) jedne od najukusnijih kuhinja Evrope, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika neslanog putera

500g mladih krompirića

1 glavica luka

1 velika narandžasta paprika, babura

1 kašičica mlevenog belog luka

1 kašičica soli

½ kašičice mlevenog bibera

10 velikih jaja

2 kašike iseckanog peršuna

Priprema:  Otopite ulje i maslac u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte krompir u tiganj, u sloju ravnomerno. Kuvajte 6 minuta, okretanje povremeno, dok ne dobije lagano zlatnu nijansu. Dodajte luk, paprike, beli luk, soli i paprike. Pažljivo umešajte u krompir. Kuvajte 3 minuta, dok luk ne postane proziran. U velikoj posudi, umutiti jaja sa preostalom solju i biberom i umešati peršun. Prelijte preko krompira smešu. Lagano kombinujte povrće i jaja. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok se jaja ne učvrste oko ivica, 4 minuta. Peći 6 minuta. Otpustite ivice omlet sa lopaticom i izvucite na ploču. Servirati odmah, uz tortilju u španskom stilu, ohladiti do sobne temperature. Preliti maslinovim uljem preko vrha, i iseći na kriške.

Izvor: stvarukusa.rs