Ako prolazeći Vračarom odjednom osetite neodoljiv miris slatkih badema i lešnika, verovatno ćete tu negde ugledati i ovu poslastičarnicu prepoznatljivog šarma. 

Naime, čak i sam izgled Amaretti poslastičarnice poseduje određenu dozu autentičnost, koja se ogleda u starinskom šarmu enterijera, dok se meni diči svojim specjalitetima spravljenim po tradicionalnoj italijanskoj recepturi.

Koliko je zaista slatko ovo mesto u svakom smislu možda najbolje govori priča koja se nalazi iza nastanka Amaretti poslastičarnice.

Postoje ti neki čudnovati susreti koji vam potpuno promene život. Jedan od takvih sudbinskih momenata bio je prvi susret Lane Apoloni i Italije, koju je gotovo odmah doživela vrlo blisko i intimno, kao da su se nekada davno, u nekom drugom životu već upoznale. U Palermo je otišla da završi studije, a potom i na kurs čokolade kod čuvenog sicilijanskog šefa Luigia, jednog od najboljih poslastičara na italijanskoj obali. Udovoljavajući svojoj kulinarskoj radoznalosti, Lana je istraživala lokalne recepture kolača koji svojim autentičnim ukusima osvajaju na prvi zalogaj.

Italijane, uostalom kao i naš kao narod, upravo povezuje bogata domaća trpeza, puno ljubavi i tople energije koju domaćice na tako dobar način prenose na kolače koje mese za svoju porodicu. 

Diveći se vrhunskim desertima koje je imala prilike da proba kod svojih prijatelja u Italiji, Lana nije propuštala šansu da zatraži i po koji originalni recept koji je pažljivo čuvala. Po povratku u Beograd konačno se osmelila da obistini svoj slatki san koji je nazvala Amaretti Pasticceria Italiana, poslastičaru koja je „kriva“ za taj slatki ukus badem koji se širi Vračarom, tamo gde se ljubav prema Italiji i kolačima spaja na jednom mestu.

Baš preko puta ovog malog slatkog kutka, u Vojvode Šupljikca 15 nalazi se i Amaretti Italiano bar, gde uz zavodljive zvuke kancona možete uživati u čarobnom italijanskom doručku koji se služi do 13 časova. 

Na meniju su dve slane i dve slatke varijante, podjednako uzbudljiv doživljaj za svačije nepce. Sendvič sa kvalitetnom mocarelom, paradajzom, krem sirom i domaćim ručno pravljenim pesto sosom od bosiljka i pinjola ili varijanta sa aromatičnom pršutom, mocarelom, kremastim filom i paradajzom?

A tu su i brioche sa čokoladom ili sa orasima i domaćim džemom. U svakom slučaju čeka vas malo hedonističko mestašce u kom posebno mogu uživati i roditelji sa decom, jer u okviru Amaretti bara postoji i simaptična igraonica gde mališani mogu da se zabave na svoj način.

A mame konačno na miru mogu da uživaju u svom kapućinu i zaslade se pravim  domaćim kolačima, u italijanskom stilu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/