Kada se govori o elitnoj kuhinji, obavezno se spominje ona francuska. 

Čak i "sufle", jedna od najpoznatijih poslastica ove zemlje, zvuči nekako prefinjeno. No, činjenica je kako se radi o slatkišu koji se zapravo vrlo jednostavno priprema. Situacija je slična i sa ostalim jelima koja se ponosno ističu svojim francuskim poreklom, a obavezan su deo svih onih scenarija u čiju radnju su uključene prestižne glamurozne večere.

Međutim, nova zvezda svetske gastronomske scene, koja je zasjala na obližnjem nam Jadranu, objašnjava za Elle da komplikacijama u vrhunskoj  kuhinji nema mesta.

foto: Promo

"Praktično čitavog života sam u ovoj profesiji. O kuhinji sam učio još od malih nogu, prvenstveno od svog oca koji je takođe bio kuvar. Između ostalog, prošle zime sam se školovao u Bordou.  S obzirom da svi toliko pričaju o francuskoj kuhinji, morao sam da proverim šta je to toliko posebno u vezi nje. Shvatio sam sledeće: što jednostavnije - to bolje. Bez puno začina, ukusi su čisti, a namirnice vrhunske", objašnjava Melkior Bašić, šef kuhinje luksuznog hotela Alhambra u Malom Lošinju.

Bez mnogo zavrzlama i sa odanošću ka kvalitetnoj namirnici, to bi bila tajna izuzetne kuhinje, makar one koja se danas preferira u svetu sa oznakom od prestižnih pet zvezdica.

U nastavku vam donosimo tri recepta za jela koja su deo elitnog menija:

1. File tune u susamu

foto: Promo

Sastojci:

Tuna file 200gr

Susam (crni i beli) 40 gr

So 3 gr

Maslinovo ulje 0,02 l

Priprema: File tune isečemo na tanke komade debljine 2 cm i posolimo ih, a potom ih uvaljamo u susam. Pečemo na zagrejanom roštilju ili na tavi. 30 sekundi sa svake strane (tuna u sredini mora ostati sirova). Uz tunu možemo servirati osvežavajuću salatu koju smo začinili agrumima ili acetom balsamicom, pire od povrća i sosom od crnog vina i meda.

Recepte za preostala dva jela pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

2. Taljatele sa domaćom palentom

foto: Promo

Sastojci:

Juneća slabina (striploin) 200 gr

So 4 gr

Biber 1 gr

Ulje maslinovo 0,03 l

Domaća palenta (gruba) 40 gr

Mleko 0,2 l

Tvrdi kravlji sir 10 gr

Domaći mladi kravlji sir 40 gr

Brašno 20 gr

Jaje 

Prezle 20 gr

Priprema: Juneću slabinu začinimo solju i biberom, te pouljimo. Ispečemo na roštilju ili tiganju. Meso se peče po ukusu, ali predlog je da bude srednje pečeno. Nakon pečenja, pustite meso da se odstoji na rešetkama cca 2 do 5 minuta. Pečeno meso izrežemo na trake, debljine maksimalno 1 cm. 

U drugi, hladnan dubok tiganj sipamo mleko. Kada mleko provri, dodamo grubo mlevenu palentu. Smanjimo vatru, te lagano mešamo žicom za mućenje. Kuvamo na laganoj vatri 40 minuta. Potom izrendamo tvrdi kravlji sir i po potrebi ponovo začinimo solju i biberom. Na kraju, domaći mladi kravlji sir uvaljammo u brašno, jaje i prezle, pa pržimo u dubokoj masnoći na 180°C.

3. Paccheri sa penom od sira

Sastojci:

Paccheri testenina:

Brašno 100 gr

Jaje

Pena od sira:

Tvrdi kravlji sir 100 gr

Pavlaka za šlag na mlečnoj bazi 200 gr

So

Biber

Sos od višnje:

Šećer 20 gr

Višnje 60 gr

Priprema: Zamesimo testo od brašna i jajeta, koje potom mora odstojati u frižideru jedan sat. Ohlađeno testo razvaljamo na debljinu 2 mm. Uz pomoć tankog valjka oblikujemo paccher. Testeninu ne lepimo sa vodom, već se ona mora sama od sebe lepiti. Pazite da je previše ne pobrašnjavite, te da se ne suši na radnoj površini (preporuka je pokriti je plastičnom folijom). Naravno uvek možete kupiti gotovu testeninu, pene ili onu za kanelone.

Pavlaku ugrejemo (ne sme uzavreti), dodamo izrendan sir, a zatim izmiksujemo sa štapnim mikserom. Po potrebi začinimo sa solju i biberom, te procedimo. U pavlaku dodamo sira, ali pripazite da ne bude komadića, da bi se smesa lepo sjedinila. U slučaju da imate zreliji sir, narendajte manje sira (u protivnom bi pena bila preintenzivna). U tiganju karameliziramo šećer i dodamo višnje bez koštica. Po potrebi dolijemo vode. Kuvamo dok se višnje ne počnu raspadati. Izmiksujemo sa štapnim mikserom i procedimo, te mešamo do željene gustine.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/