Regionalna zvezda gastronomije otkriva: Tri recepta za luksuzna hotelska jela koja možete pripremiti kući

foto: Promo

Ko kaže da glamurozne obroke sebi mogu priuštiti samo oni sa dubokim džepom? Ili da su suviše komplikovani za pripremu, a začini nedostupni na našem tržištu?

Kada se govori o elitnoj kuhinji, obavezno se spominje ona francuska. 

Čak i "sufle", jedna od najpoznatijih poslastica ove zemlje, zvuči nekako prefinjeno. No, činjenica je kako se radi o slatkišu koji se zapravo vrlo jednostavno priprema. Situacija je slična i sa ostalim jelima koja se ponosno ističu svojim francuskim poreklom, a obavezan su deo svih onih scenarija u čiju radnju su uključene prestižne glamurozne večere.

Međutim, nova zvezda svetske gastronomske scene, koja je zasjala na obližnjem nam Jadranu, objašnjava za Elle da komplikacijama u vrhunskoj  kuhinji nema mesta.

foto: Promo

"Praktično čitavog života sam u ovoj profesiji. O kuhinji sam učio još od malih nogu, prvenstveno od svog oca koji je takođe bio kuvar. Između ostalog, prošle zime sam se školovao u Bordou.  S obzirom da svi toliko pričaju o francuskoj kuhinji, morao sam da proverim šta je to toliko posebno u vezi nje. Shvatio sam sledeće: što jednostavnije - to bolje. Bez puno začina, ukusi su čisti, a namirnice vrhunske", objašnjava Melkior Bašić, šef kuhinje luksuznog hotela Alhambra u Malom Lošinju.

Bez mnogo zavrzlama i sa odanošću ka kvalitetnoj namirnici, to bi bila tajna izuzetne kuhinje, makar one koja se danas preferira u svetu sa oznakom od prestižnih pet zvezdica.

U nastavku vam donosimo tri recepta za jela koja su deo elitnog menija:

1. File tune u susamu

foto: Promo

Sastojci:

Tuna file 200gr

Susam (crni i beli) 40 gr

So 3 gr

Maslinovo ulje 0,02 l

Priprema: File tune isečemo na tanke komade debljine 2 cm i posolimo ih, a potom ih uvaljamo u susam. Pečemo na zagrejanom roštilju ili na tavi. 30 sekundi sa svake strane (tuna u sredini mora ostati sirova). Uz tunu možemo servirati osvežavajuću salatu koju smo začinili agrumima ili acetom balsamicom, pire od povrća i sosom od crnog vina i meda.

Recepte za preostala dva jela pročitajte na sledećoj stranici:

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin