U jednoj od biografija o voljenoj glumici starog Holivuda, njen sin Sean Hepburn Ferrer, opisuje Audrey kao "ozbiljnog zavisnika" od ugljenih hidrata. Naime, njeno omiljeno jelo bila je "pasta a la pomodoro" ili špageti u sosu od paradajiza, a koliko je volela ovo jelo govori to što je umela da ga pripremi praktično svake nedelje.

U pitanju je tradicionalni italijanski recept, koji je poprilično poznat i na našim prostorima.

Ipak, kao i u svakom receptu, postoje neka odstupanja i sitne izmene koje se u prvi mah mogu činiti kao nebitne, ali i te kako utiču na ukus jela.

Sastojci:

1 manja glavica luka, sitno iseckanog

2 čena belog luka, sitno iseckanog

2 šargarepe, iseckane na sitne kockice

2 stabljike celera, sitno iseckane

2 veće konzerve oljuštenog paradajiza

1 veća veza svežeg bosiljka

2 velike kašike maslinovog ulja

1 pakovanje špageta

Rendani parmezan i so po ukusu

Priprema: U veću šerpu stavite crni i beli luk, šargarepu i celer, te na sve to paradajiz. Zalijte sa dve kašike masinovog ulja. Uzmite polovinu veze bosiljka i dodajte listove u posudu. Pokloppite i kuvajte na umerenoj vatri 45 minuta uz povremeno mešanje. Dok se sos krčka u drugi, dublji sud sipajte vodu (oko 750 ml) i ostavite da prokuva. U vodu dodajte preostale listove bosiljka, ali sitno iseckane. U ključalu vodu sipajte špagete (po ukusu malo posloite ukoliko želite), smanjite vatru na umerenu temperaturu i kuvajte dok pasta ne bude al dente tj. blago tvrda. Kada je sos gotov sklonite ga sa ringle i ostavite 15 minuta sa strane. Ocediute špagete, sipajte preko njih sos i na kraju parmezan po ukusu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/