Sladoled od grčkog jogurta, meda i lavande

foto: Instagram / timandtimicecream

Ova niskokalorična poslastica je originalna i zdrava i prenosi nam odabrane ukuse Grčke.

Jedno od najslađih letnjih zadovoljstava je svakako sladoled. Svi imamo slatke uspomene na omiljene sladolede i one koje sada najviše volimo. Za neke su to sladoledi sa čokoladom ili lešnicima, drugi više vole sladolede u kojima preovladava okus vanile, kafe, voća.

Sladoled nas inspiriše i na razne maštovite kombinacije kao što su vruća voćna pita sa sladoledom, frape od jagode ili čokolade, ledena kafa, kupovi. Mogućnosti su bezgranične. Ako idete u Italiju, obavezno probajte njihov sladoled ili gelato koji je intenzivnog ukusa i kremast.

Tema sladoleda nas može odvesti daleko u maštanjima i možda razmišljate kako je sve to lepo ali gde se tu uklapa vaša dijeta i zdravlje. Možda se pitate kako bi bilo da probate nešto posebno i drugačije.

Pronašli smo recept za vas. Autorka je Sarah Fennel sa bloga Bromabakery.com.

Predstavljamo vam niskokalorični sladoled od grčkog jogurta, meda i lavande. Jedan liz i na Mediteranu ste, na nekom grčkom ostrvu zanosne lepote. Ova ledena poslastica ima samo 67 kalorija. Ovaj sladoled je zdrav i pomoći će vam da izgledate kao da ste provodili letnja popodneva u teretani a ne jedući sladoled i listajući vaš omiljeni časopis.

Da biste ga pripremili trebaće vam 3/4 šoljice punomasnog mleka, 5 kašika meda, po mogućnosti grčkog, 2 kašike sušenih cvetova lavande. Jedna i po šoljica grčkog jogurta koji je poznat širom sveta po svom blagotvornom uticaju na zdravlje i ako želite možete dodati i crvenu i plavu boju za hranu. Potrebni su vam i kalupi za sladoled da biste krenuli u ovu sladolednu avanturu.

Priprema: U šerpicu pomešajte mleko, med i cvetove lavande. Stavite na laganu vatru dok se mleko malo ne zagreje ali ne da i prokuva, povremeno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon 2 sata smesu procedite kroz sitno sito i u mleko umešajte grčki jogurt. U ovoj fazi možete da dodate veštačku boju, kap po kap dok ne dobijete željeni izgled. Nakon toga smesu uspite u kalupe i zamrznite na najmanje 5 sati a idealno bi bilo preko cele noći. Kada ste spremni za desert izvadite iz zamrzivača i stavite pod toplu vodu 10 do 15 sekundi kako biste lakše izvadili sladoled iz kalupa.

Izvor: Sarah Fennel, Bromabakery/buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...