Kada nešto postaje popularno, bilo da je to trend u modi, muzici ili u ovom slučaju hrani, obavezno dolazi do podela, sukoba mišljenja, pa čak i pravih malih ratova. Vegan je osoba koja ne konzumira ništa što je životinjskog porekla, čak ni med, ne nosi krzno, vunu, kožu. Oni koji to nisu, rekli bi jednostavno da su vegani svedeni na biljke, što zvuči kao prilično rigorozno ograničenje. Ipak, ima onih koji su se posvetili tome da pokažu koliko je to zapravo nepregledno polje mogućnosti. 

Chad Sarno jedan od najcenjenijih veganskih kuvara, osim kulinarskih, odlično barata i komunikacijskim veštinama. Duhovito mi objašnjava kako me Jennifer Lopez možda i neće ubediti u to da izbacim meso sa menija, ali Jared Leto - Hmm... Možda. 

Chad živi u Americi i kao kuvar sarađivao je, i još sarađuje, sa velikim zvezdama. Njegova knjiga Crazy Sexy Kitchen bila je bestseler New York Timesa. U Beogradu, u novootvorenom restoranu Mandala, svojom magijom mene, kojoj biftek samo što ne potrči sa tanjira, ostavlja da se ipak zapitam nije li veganski pristup ipak bolji. 

Svakako najveći hajp zavrteo se kada je Novak Đoković prešao na ovaj način ishrane. Cela nacija zabrinula se kako će on samo na spanaću i pečurkama dva sata udarati lopticu. Došlo se do zaključka da poraza na bifteku nema, a biljke zasad na teniskom terenu suvereno gube. 

Naposletku, priznajem kako je vrlo verovatno da će mi ten biti blistaviji ako se odreknem nekih „loših“ navika u ishrani, ali kako zatvoriti oči pred Saint Laurent bundom, kako?! 

Pitaću Chada.

Ljudi većinom misle da ako nema mesa na tanjiru, to onda nije obrok...

Paleta žitarica i pasulja beskrajna je, dok alternativnih proizvoda za meso i mlečne proizvode svakoga dana ima sve više. Većina ljudi misli da će biljnom ishranom propustiti teksturu, sitost i ukus koja im ishrana koja sadrži meso pruža, a ja tvrdim kako je to zabluda.

Ipak, preovladava mišljenje da je biti vegan skupo...

U prodavnicama u Americi, recimo, nema velike razlike u cenama između organske i zdrave hrane, sa jedne, i konvencionalnih namirnica, sa druge strane. Svakako je mnogo jeftinije hraniti se zdravo, nego posle plaćati ceh loše ishrane. 

Tebi je veganski način ishrane pomogao da suzbiješ astmu koju si imao još kao dečak?

Ukidajući mlečne proizvode i prerađene namirnice iz svoje ishrane, uspeo sam da se rešim inhalatora i lekova u borbi protiv astme. Vrlo je jasna veza između namirnica koje konzumiramo i našeg zdravlja. To je, zapravo, bio početak mog puta. I privatno i profesionalno.

Knjigu Crazy Sexy Kitchen koju ste Kris Carr i ti napisali postala je NY Times bestseler, kako ste postigli toliki uspeh?

Kris je jedna od začetnica ove revolucije. Njena priča kako je pobedila rak biljnom ishranom, u kombinaciji sa njenom strasti prema dobrobiti društva i empatijom, učinila je veliku stvar. Stvorila je brend koji nosi naziv Crazy Sexy Cancer, uz film koji je objavila pre nekoliko godina. Tako se rodila ideja koju smo kasnije i realizovali. Kada je nešto dobro, uspeh je neminovan.

Čime si trenutno okupiran?

Srećan sam što sam trenutno u Beogradu. Upravo u restoranu Mandala pripremamo brojna veganska iznenađenja. Osim Mandale, trenutno sam na poziciji zamenika direktora u Rouxbe Cooking School, najvećoj online kulinarskoj školi. Takođe, jedan sam od osnivača Wicked Healthy, napredne internet zajednice, zajedno sa svojim bratom Derekom. Na proleće 2018. izaći će naša knjiga pod nazivom Wicked Healthy Cookbook.

Je li istina da voliš maslinovo ulje, kvalitetno vino i dobre koktele, što baš i ne spada u zdravu ishranu?

Kad nekome sugerišete rigoroznu dijetu, on se uplaši, okrene se i pobegne. Mi imamo pravilo zvano 80/20. Bez obzira na dijetu u tih prvih 80 odsto u ovih 20 odsto osećajte se slobodno i iskoristite ih za uživanje u namirnicama koje najviše volite. Prirodno, što više uključujete  zdravih namirnica, one će polako ali sigurno izgurati ovih 20 odsto. To je dokazana činjenica.

Šta uvek imaš u kuhinji?

Arome poput svežeg bilja, čilija i belog luka za mene su broj jedan. Samo zato što je hrana zdrava, ne mora da bude bezukusna. Dosadan obrok od povrća može da se pretvori u simfoniju za čula.

Tekst: Jasmina Šupeljak

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/