Najveće tajne francuske kuhinje

Foto: Profimedia

Osim svima dobro poznatog kroasana, čiji miris se od ranog jutra širi poznatom ulicom Boulevard St. Germain, Francuzi poseduju još neke specijalitete, kao i dobro razvijene veštine u pripremi hrane.

Osim što su Franuzi poznati kao nacija koja neguje značaj dobrog stila, oni jednaku pažnju posvećuju svojoj tradicionalnoj kuhinji.

(Klasičan francuski meni: 8 obroka na kojima se temelji njihova ishrana)

Gastronomija je oblast koja zauzima veoma važno mesto u njihovim životima, te će vam tipična Parižanka rado prepričati svoj omiljeni kulinarski recept, aperativ koji se sjajno slaže sa jelom, kao i desert koji obavezno sledi na kraju obroka.

Osim dobro poznatih kroasana, koji se od ranog jutra širi poznatom ulicom Boulevard St. Germain Francuzi poseduju još neke specijalitete, kao i dobro razvijene veštine u prirepmi hrane. 

Zato smo se pitali koja je tajna njihove ishrane, koja se smatra veoma cenjenom.

Evo o čemu je reč.

# Tečna glukoza

Prost šećer je veoma zastupljen u pripremi jela, i upravo on čini deserte mekanim i sočnim. Francuzi za većinu svojih recepata koriste glukozu u tečnom stanju, koja je idealna za pripremu kolača i ostalih gastro specijaliteta. 

# Dobar plan pripreme

Nije bitno da li pripremate Mug kolač (iz mikrotalasne) ili spremanje deserta za neku važnu večeru: uvek imajte plan kuvanja! Spremanje hrane se smatra naukom koja se zasniva na određenim pravilima, te se ne možete u poslednjem minutu setiti da ste zaboravili da stavite maslac, ili jaja na sobnoj temperaturi. Jednostavan način da pravite jelo je da prvo pročitate recept i zamislite tačno po redosledu kako ćete ga pripremati, u kojim posudama i koliko vremena će vam biti potrebno da odvojite. 

# Zavolite pripremu

Mise en place je poznata francuska fraza koja označava postavljanje stvari na pravo mesto. Dakle pre nego što počnete sa spremanjem, prvo izaberite posuđe i obratite pažnju na sve detalje koji mogu da unaprede vaše jelo. 

# Ne zaboravite glazuru

Kada vidite svež i sjajan voćni tart, budite sigurni da se tajna krije u glazuri. A sve što treba da uradite je da stavite žele u posudu sa vodom, a zatim obogatite voćem. To će učiniti da vaše voćni desert postane predivan, a voće će zadržati svežinu. 

# Dodajte maslac

U Francuskoj se može kupiti specijalni maslac za kroasane, koji čini većinu njihovih recepata za pripremu peciva. Ako planirate da pravite kroasane, ostavite maslac na sobnu temperaturu, a zatim isecite komadiće i zavite u papir za pečenje. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin