Najzdraviji namaz na svetu: Recept za malo drugačiji humus!

foto: Nevena Veselinović

Naša foody kolumnistkinja Nevena Veselinović predstavlja se prvi put Elle publici, ni manje ni više sa neobičnim i slasnim pink humusom!

Moj život je tekao otprilike ovako. Red zezanluka, red plakanluka, red šokanluka pa mamurluka…pa neko vreme to isto u krug i na kraju evo dogurah i do
veganluka!

I ako je po hronološkoj gradaciji, to mu dođe kao neki napredak i što bi rekli ovi u reklami za jedno gazirano gorko piće – nije za devojčice, samo za žene! Pa tako i ja velim. Ko ište veganluk, mora mili da je prošao sve po redu!

Da bi shvatio značaj ovog stadijuma, veganluk žena mora da bude osavremenjeni hedonsta. Ok, razumem da je teško zamislti hedonizam u bilo kom poređenju sa nečim što sadrži reč vegan u sebi.. Ali hello! Dajte mi šansu!

Da pojasnim. Green is new black, sećate se? Ako težite ka tome da budete sveže, pune energije, odmorne..., onda je veganska ishrana nešto o čemu bi trebalo da porazmislite.

Jer, ako vam je primarni cilj da budete zdrave, guess what! – želudac je centar imuniteta!

Osim toga, mislite na kožu i spolja. Pored kozmetike, "namažite" na sebe ponekad i ono što jedete, od namirnica iz Veganluk radionice razume se.

Za prvo upoznavanje smislila sam kratak i jednostavan recept za ružičast humus (znam, već se pitate šta sam to smislila):

Pink humus

Sastojci:

Leblebija 1 činija - veća šolja 300 ml

Cvekla -organska 3 parčeta veličine kriški srednje- veće jabuke

Hladno ceđeno ulje /suncokret ili susam

Sirovi lešnik- samleveni- 1 supena kašika

Himalajska so - po ukusu - primer u pripremi

Mirođija sušena - 1 kafena kašika

Kurkuma -1/4 kafene kašike ( samo na vrh kašike)

Priprema: Leblebiju potopiti preko noći i kuvati oko sat vremena u proključaloj vodi na umereno jakoj vatri uz eventualno povremeno dodavanje vode - dodati par kapi hl.ceđenog ulja i prstohvat himalajske soli. Ukoliko kupujete u konzervi, preporučujem Bio leblebiju - ima je u svakoj bolje snabdevenoj zdravoj hrani. Kada je leblebija skuvana i proceđena u nju dodati 3 supene kašike hladno ceđenog ulja po izboru (susamovo ili hladno ceđeno suncokretovo) i himalajske soli po ukusu ( 3 do 4 prstohvata) staviti u procesor za miksanje ili stapnim mikserom izmiksati uz dodatak malo vode po potrebi kako bi se samlelo dodati cveklu, 1 supenu kašika sirovog mlevenog lešnika, 1/4 kašičice kurkume i pratohvat sušene mirođije. Sve izmiksati uz dodatak još jedne kafene kašike hladno ceđenog ulja i malo vode po potrebi radi lakšeg miksanja. Dosoliti po ukusu!

Ostale recepte Nevene Veselinović možete pročitati na njenom blogu Veganluk.   

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...