Najbolji burger u gradu

foto: Promo

Komad mesa između dva parčeta zemičke prevalio je dug put od radničkog sendviča do Michelinovih zvezdica evoluirajući od lošeg mlevenja i suve lepinje do masiranog mesa i tartufa...

Go local, or go home.

U poslednje vreme taj moto me vozi, od onoga što stavljam na sebe pa sve do, je l' te, onoga što u sebe unosim. Nikada se nisam strastveno vezivala za svetske kuhinje, niti ostajala verna bilo kom specifičnom načinu pripreme hrane. U duši sam Anthony Bourdain, gastro nomad, princeza koja voli i zrno graška, ako je pripremljeno sa stilom. 

Hamburg i hamburger imaju onoliko veze koliko ih povezuje nekoliko istih slova u nazivu. Hamburger i ja, pak, imamo izuzetnu neraskidivu dugogodišnju emotivnu vezu.  Istorija hamburgera i nije neka čarobna nepoznanica gastronomskom svetu. Naravno da se vezuje za Ameriku i naravno da je mleveno meso u zemički imalo više transformacija nego Carrie Bradshaw u Sex and the City. Evolucija koju je hamburger od radničkog street food sendviča do restorana sa Michelinovom zvezdicom prevalio priča je sa happy endom. Varijacije na temu bezbrojne su i ne postoji, čini se, hedonistička adresa na kojoj ovaj junak ne stanuje. 

Vegan, vegetarijan, riblji, juneći, svinjski, pileći ili ćureći, a ni tu nabrajanje ne prestaje. Dugo sam se patila sa različitim, manje ili više uspelim pokušajima pravljenja hamburgera. Bilo je tu svega: i smrznute, slabo mlevene junetine sa aditivima i loših kombinacija začina i suvih i bezukusnih zemički, a bilo je i tih Michelinovih od wagyu govedine od tričavih 50 evra, na koje se nepce lako navikne, ali nije blizu, a nije ni ekonomično. 

A onda je došao Submarine. Tu odmah iza ćoška, ušuškan, topao enterijer, osoblje nasmejano, muzika, što bi se reklo - taman. Nije Beograd pre toga bio bez burgera, niti sam ja bila gladna, ali, eto, falilo je to nešto - da poželim da se vratim.

To „nešto“ je metodologija pripreme koja je izučavana kod najboljih chefova Njujorka i to što su baš svi sastojci prirodni i domaći. Burgeri su od čistog junećeg mesa, pančeta iz Užica, salata i luk iz Srema, a sve to fino je upakovano u brioche pecivo iz domaće pekare. Želite cherry on top, ok tu su signature Submarine sosevi da burger sa malo magije postane nezaboravan. 

Ne tako davno, naš glumac Sergej Trifunović u saradnji sa restoranom Submarine napravio je Happy Burger tako što je od svakog prodatog burgera deo novca išao u dobrotvorne svrhe, u njegovoj humanitarnoj organizaciji Podrži život. I za dobar burger potrebna je doza humanosti - objasnio je popularni glumac.

Ako uživate u Instagram postovima svetskih blogerki koje savršeno parče junetine, da li zbog gluten free načina ishrane ili brojanja kalorija, konzumiraju umotano u divnu zelenu salatu - nikakav problem. I ova opcija je dostupna. 

Lično, volim zelenu boju i jesam gastro nomad, ali burger sa tartufima je moj perfect match sa ovim mestom. Ako vas topli čokoladni browney ne osvoji ili preskačete desert, domaća kraft piva ili rakija su adult only omiljena opcija. Kada bi postojao ovakav meni u nekoj svetskoj podmornici, pristala bih da budem član posade na duže vreme.

Tekst: Jasmina Šupeljak

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin