Gledajući filmove, a i hraneći se kod mame veći deo života, nekako smo navikli da se predlozi za doručak mahom sastoje od jaja i slanine i raznih suhomesnatih proizvoda koji se jedu u kombinaciji sa sirom, salatama, jajima, hlebom, zato vam opraštamo ako zato mislite da u obroku sa neizostavnim mesom leži ključ jutarnje sreće.

Ali, nova istraživanja dovode u pitanje da li su takvi obroci najzdraviji za početak dana. Koliko god oni bili hranljivi.

Sudeći po istraživanju sa Copenhagen University u Danskoj, konzumiranje proteina iz biljaka, pogotovo graška i pasulja, zadovoljava potrebu za hranom na duži period ako se uzmu pri doručku. U prevodu: vaš struk može imati MNOGO koristi ukoliko promenite izvor proteina.

Naravno, sada ne znate šta da pripremite za doručak?

Bez brige! Sakupili smo nekoliko fantastičnih recepta za obroke bez mesa radi vašeg uživanja.

Prijatno!

Tako od crnog pasulja i slatkog krompira

Tako za doručak? Da, molim! Kombinacija slatkog krompira i crnog pasulja je bogata proteinima i vlaknima, i definitivno će vas zasititi do ručka. U sebi nemaju glutena i potpuno su vegetarijanski obrok koji se može služiti i kao doručak, ručak ili večera.

Sastojci:

-4 šolje slatkog krompira isečenih u kockice

-2-3 kašičice maslinovog ulja

- 1 mali praziluk, fino iseckan

- 2 bela luka, zgnječena

- 1/2 kašičice soli

- 1/4 kašičice bibera

- 1 šolja preprženog crnog pasulja

- 1 ili 2 kašičice kokosovog ulja

- 8 kukuruznih tortilja

- Korijander

- Sir (može i vegetarijanski)

Priprema: U veliki tiganj sipajte maslinovo ulje i slatki krompir. Stavite poklopac i kuvajte na srednjoj vatri 5-7 minuta, povremeno promešajte. Dodajte praziluk, beli luk so i biber. Nastavite da kuvate na srednjoj vatri još 7-8 minuta, ili dok slatki krompir ne bude dobro kuvan. U drugi tiganj na srednjoj vatri sipajte kašičicu kokosovog ulja i 2-3 tortilje. Tortilje zasebno zagrejte sa obe strane po 1-2 minuta. Izvadite ih iz tiganja i stavite na salvete da bi pokupili višak ulja. Uradite to sa svakom tortiljom. Svaku tortilju napunite sa dve kašičice crnog pasulja i isto toliko mešavine slatkog krompira i luka. Preko svega dodajte korijander i sir i uživajte!

Naredni recept pogledajte na sledećoj stranici... 

PageBreak

Pržene tikvice u humusu

Baš kao vaš omiljeni jutarnji burito, samo zdravije. Ovaj obrok je sav od humusa bogatog proteinima i ukusnim komadima tikvica.

Sastojci:

- 1 tikvica, s odsečenim krajevima i izrezana na šnitove

- soli i bibera po želji

- 1 kašičica maslinovog ulja

- 1 paradajz, u komadima ili nekoliko čeri paradajzića

- 1/8 šolje seckanog crvenog luka

- 1 šolja kelja, bez stabljika

- 2 komada belog čedar sira ili gauda sira

- 2 velike tortilje bez glutena

- 4 kačičice humusa

Priprema: Zagrejte tiganj do srednje vreline. Odsecite krajeve tikvice i isecite je u trake. Ubacite ih u maslinovo ulje i dodajte so i biber. Stavite trake tikvice direktno u tiganj i kuvajte 3 minuta, zatim ih okrenite i kuvajte još 2 minuta. Stavite tikvice po strani. Stavite tortilje na tiganj otprilike po jedan minuta, ili dok se ne pojave tragovi prženja na njima. Sklonite tortilje i napravite omotač od 2 kašičice humusa, jednog parčeta sira, pola šoljice kelja i komada paradajza. Čvrsto zavijte i smesta uživajte.

Naredni recept pogledajte na sledećoj stranici... 

PageBreak

Pasulj sa jajima i keljom

Nema ničeg lošeg od večere za doručak: isplati se ako vas drži sitima, a ova činija predstavlja ozbiljan proteinski udarac.

Sastojci:

Crni pasulj

- 1 kašičica maslinovog ulja

- 1 kašičica sitno seckanog belog luka

-1/2 ljubičastog luka, fino seckanog

-1 konzerva crnog pasulja, opranog

-1/4 čaše vode

-1 kašičica kumin

-2 kašičice čili praha

-1/4 kašičice morske soli

-1 kašičica čili sosa

Kelj

-4 šolje kelja, bez stabljike

-2 kašičice hladno ceđenog maslinovog ulja

-1 kašičica prakšastog belog luka

-soli i bibera po želji

Jaja

-4 velika jajeta

-soli i bibera po želji

-maslinovo ulje za kuvanje

Smeđi pirinač

-1 šolja smeđeg pirinča

-2 šolje vode

Priprema:

Crni pasulj: Zagrejte maslinovo ulje i beli luk u tiganju na srednjoj/visokoj temperaturi. Dodajte isečeni luk i pržite dok ne postane providno. Dodajte ostale sastojke i pustite da se prži otprilike 5 minuta uz često mešanje.

Kelj: Operite i uklonite stabljike kelja. Zatim pokupite višak tečnosti suvom salvetom. Zagrejte dve kašičice maslinovog ulja u tiganju na srednjoj/visokoj temperaturi. Dodajte kelj i pržite 2-3 minuta ili dok ne primetite da je kelj blago uvenuo. Začinite sitnim belim lukom, dodajte so i biber.

Jaja: Sipajte puno maslinovog ulja u tiganj. Pojačajte na srednju/visoku temperaturu. Razbijte jaje i pustite ga da se kuva 1-2 minuta ili dok belance ne postane čvrsto. Prekrijte poklopcem i pržite dok jaje ne postane čvrsto. Dodajte so i biber.

Smeđi pirinač: Sipajte smeđi pirinač i vodu u posudu i kuvajte. Namestite slabu vatru, poklopite i pustite da se prži 30-40 minuta ili dok pirinač ne upije svu vodu i postane mekan.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/