Zaboravite razne grickalice i peciva iz pekare koja su na prvi pogled najlakše rešenje. Era sendviča kao jedine klope zgodne „za poneti“ jeste davna prošlost.
Danas su nam opcije proširene ili smo se mi otvorili za nove ideje. Ako još u kancelariji imate opremljenu kuhinji, mogućnosti su vam gotovo neograničene. Salate su možda najpraktičnije „za poneti“. Mogu se jesti hladne, sastojci za kombinovanje su brojni, ali opet birajte one kojima ne smeta da sačekaju na konzumaciju. Ova koju vam predlažemo jeste baš takva – puna ukusa, svežih namirnica i praktična da se ponese ili doradi na poslu.
Sastojci za 1 osobu
Salsa:
1 manji paradajz
½ polovina žute paprike
½ polovina manjeg krastavca
Za kuskus:
50 g kuskusa
70 ml vode
1 kašika semenki nara
kocka feta sira
malo oraha
Za piletinu:
1 manji pileći file
¼ kašičice mlevenog kumina
¼ kašičice mlevenog korijandera
¼ kašičice aleve paprike
so i biber po ukusu
maslinovo ulje
Dresing:
1 puna kašika humusa
1 kašika jogurta
1 kašika soka od limuna
Priprema: Pomešajte začine za meso pa file dobro uvaljajte u njih sa svih strana. Pržite u tiganju na malo ulja, na srednje jakoj vatri pazeći da začini ne zagore. Izvadite na tanjir i ostavite da se meso prohladi. Za to vreme spremite ostale sastojke.
Paradajz, papriku i krastavac isecite na kockice pa izmešajte, posolite po ukusu i sipajte malo maslinovog ulja. Pomešajte sastojke za dresing. Vodu za kuskus stavite da proključa pa prelijte preko kuskusa i ostavite oko minut da upije. Kuskus promešajte viljuškom kako biste razbili grudvice. Dodajte zrnca nara, malo soli, mrvljeni feta sir i seckane orahe. Meso isecite na šnite ili na veličinu zalogaja.
U činiju stavite kuskus, a pored meso, salsu i dresing.
Savet ekstra: Kako biste ovaj obrok napravili praktičnim za nošenje, gotove sastojke možete poređati u veću teglu – na dnu neka bude red kuskusa sa fetom, orasima i narom, preko poređajte pečeno meso, pa red salse. Dresing stavite u odvojenu teglicu ili posudicu. Kada budete hteli da jedete, salatu sa sastojcima istresite na tanjir i dodajte dresing. Ako želite hladnu salatu, sve ovo uradite veče pre. Meso možete staviti odvojeno pa zagrejati u mikrotalasnoj. A kuskus biste mogli da napravite na poslu, samo treba da prokuvate vodu.
Ova salata može se modifikovati shodno afinitetima, umesto kuskusa predlažemo kinou. A za vegetarijansku verziju, izbacite meso i dodajte avokado.
Tekst: Ana V. Đurđević
Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti