Ako ste pristalica zdrave ishrane, svakako znate da jeste. Ok, ovo nije baš čizkejk, ali hajde, opovrgnite vizuelnu sličnost! 

Kora:

150 g sirovog badema

150 g urmi, bez koštica 

prstohvat soli

Fil:

400 g sirovog indijskog oraha

2 limuna

150 ml kokosovog ulja

150 ml meda

1 štapić vanile

100 g malina

Priprema: Veče pre potopite indijski orah u dvostruko više vode i ostavite da odstoji. Maline odmrznite ako koristite one smrznute.

Pripremite kalup prečnika 18 cm, i dno obložite papirom za pečenje ukoliko planirate da vadite kolač iz kalupa. U multipraktiku usitnite bademe i urme sa prstohvatom soli. Masa treba da bude lepljiva i da drži oblik. Popunite dno kalupa i stavite sve u frižider.

Maline usitnite štapnim mikserom. Indijski orah koji je odstojao preko noći u vodi procedite, properite, pa prosušite. Ubacite u blender, dodajte med, kokosovo ulje, sastrugana zrna vanile iz štapića i sok od limuna. Sve miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ako se teže melje, dodajte vrlo malo vode, tek da pokrenete stvar. Podelite masu na dva dela, pa u jedan deo dodajte maline. Sipajte beli deo preko kore u kalup, stavite u zamrzivač oko pola sata da se malo stegne, pa sipajte deo sa malinama. Ostavite u frižideru, najbolje preko noći. 

Pre služenja dekorišite pistaćima i kokosom.

Tips & tricks:

Ukoliko vam se žuri, indijski orah možete preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji oko pola sata, mada varijanta sa stajanjem preko noći daje bolje rezultate.

Da bi fil bio kremast, potreban vam je dobar blender jer će se tako masa brzo sjediniti, dok ćete lošiji morati više puta da uključujete i isključujete i stružete ivice posude. U slučaju da se masa teško sjedinjuje, dodajte vrlo malo vode. 

Ako kupujete robu u rinfuzu, najbolje je da prvo probate koštunjavo voće jer će, ukoliko je užeglo, torta poprimiti taj ukus, što nikako ne biste želeli.

Koristite što kvalitetnije urme.

Tekst: Ana V. Đurđević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija