Ovaj skromni kolač školjkastog oblika uvek će biti asocijacija na jednog  literarnog giganta  – Marcela Prousta. U čuvenoj Potrazi za izgubljnim vremenom sve počinje kada Marcelov narator umoči madlenu u čaj i tako pokrene lavinu sećanja na detinjstvo... Pa čak i Pet Shop Boysi pevaju o njima („I keep tasting that sweet madeleine...”). 

Ako ste već imali priliku da ih probate, sigurno znate da madlene jesu jedan jednostavan kolačić od biskvitnog testa, koji ćemo svakako oživeti, osavremeniti pre nego što ga sipamo u kalup i ispečemo.  Ružina vodica i korica pomorandže jesu omažu orijentu i njegovim čarima. Pa ako je verovati Proustu, ovaj ukus ćete teško zaboraviti.

Sastojci:

3 jajeta, sobne temperature

80 g šećera

1 kašika ružine vodice*

175 g brašna

½ kašičice praška za pecivo

125 g putera

Sitno rendana korica pomorandže

Sušene latice ruže, opciono

Priprema: Puter otopite na laganoj vatri pa ostavite da se prohladi, odvojite jednu kašiku za mazanje kalupa. Prosejte brašno sa praškom za pecivo. U činiji umutite jaja, postepeno dodajući šećer dok masa ne postane penasta. Dodajte ružinu vodicu, koricu pomorandže i mrvljene sušene latice ruže. Postepeno umešajte brašno, ali veoma lagano. Na kraju dodajte otopljeni puter. Činiju pokrijte i stavite u frižider na minimum sat vremena. Pleh za madlene (udubljenja) premažite puterom u tankom sloju, sipajte brašno u svako udubljenje, pa otresite višak. Pleh takođe stavite u frižider. 

Rernu zagrejte na 180°C. Pleh za medlene punite ohlađenom masom. U svako udubljenje stavite po kašičicu smese. Količina koju ćete staviti zavisi od dubine udubljenja. Punite ih do 2/3 i nemojte razmazivati smesu, jer će se ona tokom pečenja sama raširiti. 

Pecite oko 10 minuta, po potrebi okrećite pleh. Pečene vadite na rešetku, pa ponovite postupak sa ostatkom smese. Sačekajte da se ohlade pa pospite šećerom u prahu.

Napomena: u zavisnosti koju ružinu vodicu koristite, količinu koju dodajete u testo prlagodite jačini iste.

Tekst: Ana V. Đurđević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija